22 Jump Street (2014)

21 Jump Street was twee jaar geleden de leukste komedie van het jaar geweest, als Bridesmaids niet ook was uitgebracht. Het leuke aan het eerste deel was dat ze zichzelf en de onoriginaliteit van het idee om een TV-serie uit de jaren 80 nieuw leven in te blazen goed op de hak namen. In dit tweede deel doen ze dat niet dunnetjes, maar gruwelijk dik over. En in 85% van de gevallen werken die zelfkritische grapjes erg goed. Vul dat aan met het fijne samenspel tussen Channing Tatum, Jonah Hill én Ice Cube, en je hebt wederom één van de leukere komedies van het jaar. Het zal mogelijk niet de beste van het jaar worden, maar ik heb me zeer goed vermaakt…

Het verhaal
Actor-turned-writer Michael Bacall keert voor dit tweede deel dus terug naar dezelfde formule als voor het eerste deel. Letterlijk zelfs, en dat wordt ook zèlf weer letterlijk aangehaald in één van de dialogen. En zó moet je een groot deel van de humor zien in dit vervolg op 21 Jump Street. Ook deze keer kreeg hij voor het verhaal hulp van acteur Jonah Hill, die de laatste jaren ook goed aan het genieten is van z’n leven, lijkt me. Simpele komedies afwisselen met wat scenario’s schrijven en spelen in prachtige films als Cyrus en The Wolf of Wall Street: damn..!

Maar het verhaal: Hill speelt wederom buddy cop Schmidt naast Tatums Jenko, en omdat de kerk waarin de speciale politie-eenheid uit 21 Jump Street gevestigd was door de oorspronkelijke eigenaars is teruggevorderd verhuist het kantoor van de eenheid naar de overkant. Inderdaad: daar zit huisnummer 22. Direct wordt het ironische zelfbewustzijn extra aangezet door een “pand in aanbouw”-bord naast huisnummer 21, want dat bord ziet er wel verdacht veel uit als een soort teaser-poster voor 23 Jump Street, een volgende sequel..? Maar ook de opdracht is vrijwel gelijk aan in het eerste deel, alhoewel ze nu dus niet dienen te infiltreren op een middelbare school, maar inmiddels zijn bevorderd tot de universiteit. En daar blijkt Jenko ineens erg populair te worden, juist doordat hij zo goed is in American Football én hij perfect klikt met de star quarterback. Maar is deze Zook (Wyatt – zoon van Goldie en Kurt – Russell) niet ook de perfecte verdachte in de drugszaak die ze dienen te onderzoeken? En hoe blij is Schmidt dat hij de prachtige Maya (Amber Stevens) ontmoet, die hem ook nog leuk lijkt te vinden..?

Cast & crew
En dan heb ik het nog eens niet gehad over Ice Cube, held Nick Offerman, The Jonas Brothers én Peter Stormare in de rol van drug kingpin. Allen spelen ze hun rol meer dan voldoende, waarbij vooral de eerste twee bij momenten hilarisch zijn. Daarnaast was de regie deze keer wederom in handen van Phil Lord en Christopher Miller, die na het eerste deel aardig succesvol waren met de pilot van de Golden Globe-winnende TV-serie Brooklyn Nine-Nine (met o.a. Andy Samberg en Terry Crews) én het veel kritischer-dan-verwachte The Lego Movie maakten (die ik een paar weken geleden half in het vliegtuig zag en dus nog niet kan recenseren). Op het gebied van leuke en bij vlagen scherpe komedies dus mogelijk een interessant regisseursduo om in de gaten te houden?

Final credits
Zeer vermakelijk, lekker zelfkritisch, flinke studentenzuipfeestjes, mooie meiden, stoere parcours-actie maar vooral goed samenspel tussen zowel Tatum als Hill als tussen ons dynamische duo en de rest van de cast zorgt ervoor dat 22 Jump Street een vrij ‘veilige’ keuze is om aan te raden. Denk dat een groot deel van het publiek wel zal genieten van dit tweede deel, en als elk deel zo leuk wordt, dan verwacht ik dat ik het nog wel een paar sequels vol kan houden.
Een paar dan hè, niet de hoeveelheid die je tijdens de eindcredits voorbij ziet komen…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2294449

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *