Thor: The Dark World (2013)

Waar de eerste Thor nog wat plichtmatig aanvoelde, om het Marvel-karakter te introduceren vóórdat de The Avengers-film zou komen, daar is dit tweede deel niet alleen erg vermakelijk, maar ik vond ‘m ook beter dan die andere post-The Avengers-Marvel-film: Iron Man 3. Al voegt de 3D helemaal niks toe en miste ik wel degelijk de juiste motivatie van de bad guy in de film, ik vind Thor: The Dark World een erg goede aanvulling op de (film)wereld van Stan Lee’s Marvel Comics.
En natuurlijk is Lee ook weer in een cameo aanwezig, maar dat is niet de cameo die bezoekers het langste bij zal blijven…

Het verhaal
Nadat Loki (Tom Hiddleston) in The Avengers nogal huisgehouden heeft in New York, zit hij nu opgesloten in een gevangenis op Asgard. Ondertussen tracht Thor (Chris Hemsworth) de rust in de “negen werelden” te herstellen door nogal arrogant z’n tegenstanders in de pan te hakken. Beetje een oneerlijke strijd tegen Thor en z’n hamer, maar dat verandert als blijkt dat een wereldvernietigende kracht, die ooit in het diepste geheim werd verborgen, bij gruwelijk groot toeval ontdekt wordt door Jane Foster (Natalie Portman) en dit de ultieme bad guy Malekith (Christopher Eccleston) letterlijk wakker schudt. Als Thor ontdekt dat Malekith achter z’n geliefde sterfelijke Jane aan zit besluit hij haar mee te nemen naar Asgard, waar ze ook nog effe snel door de ‘molen’ van het ontmoeten van je mogelijk toekomstige schoonouders heen moet.

Natuurlijk gaat er van alles mis, en dan moet Thor de hulp van z’n gevangen broer inschakelen. Tegen de wil van papa Odin (Anthony Hopkins) in besluiten ze Malekith in de val te laten lopen, en ondanks dat daarin ook ontzettend veel mis gaat, zal het niet als verrassing komen wie er uiteindelijk als winnaar uit de bus komt…

Kritiek
Ik merk, dat ondanks dat ik zeer stevig genoten heb, ik wel flink wat kritiek voel opkomen nu ik eenmaal aan het schrijven ben. Hierboven zie je al hoe bepaalde handelingen wel erg makkelijk en gruwelijk toevallig zo uitkomen, maar daar kan ik me wel overheen zetten. Eén ding waar ik tijdens de film zelf wat moeite mee had, is dat er vrij veel exposé in voice-over of in dialogen plaatsvindt, maar dat de motivatie van Malekith om de wereld in duisternis te hullen volledig achterwege blijft. Misschien vind je dit wat overdreven zeurderig, maar waarom zou deze “dark Elf” de volledige wereld willen vernietigen? Als in: wat schiet hij daar zelf mee op..? Mogelijk heb ik wat gemist, maar dit is een wezenlijk onderdeel van drama, toch?

Fun
Maar ik laat die kritiek graag varen hoor, zeker ook omdat je voelt hoeveel fun het is geweest om deze film te maken. Vooral Kat Dennings en Stellan Skarsgård bieden flink wat comic relief, terwijl Rene Russo als Thors moeder wat tragedie toevoegt. Eccleston zet, ondanks z’n ontbrekende motivatie, wel een behoorlijk creepy tegenstander neer, en de gedoemde broederliefde tussen Thor en Loki werkt ook zeker wel. De Emmy-winnende TV-regisseur Alan Taylor, van o.a. Game of Thrones, The West Wing, Sex and the City (??) en Mad Men, weet de zeer vette visual effects te koppelen aan humor en actie, waarbij z’n grootste kracht misschien wel is dat hij het nergens pretentieus maakt. Hij weet dat hij gewoon heerlijk escapisme moet bieden met flink wat links naar andere onderwerpen in het Marvel-universum (zoals eerdergenoemde cameo), en dat resulteert zelfs in twee (post-)credits scènes waar echte fans zeker voor gaan blijven zitten. Want ook dáár zit nog een verrassende cameo in…

Final credits
Ja, ondanks dat ik merk dat als je echt gaat zoeken er wel wat aan te merken is op Thor: The Dark World, door het onpretentieuze vermaak vergeef je de film waarschijnlijk veel. De zaal was erg opgetogen, lach vaak behoorlijk dubbel, en de film is een veel betere aanvulling op de Marvel-wereld dan het eerste deel. Het gebeurt misschien niet vaak, maar dit tweede deel – in een franchise die waarschijnlijk nog wel even door kan/mag gaan – is in mijn ogen een stuk beter dan het eerste deel. En zeker ook belangrijker in het meer body geven aan het Thor-karakter…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1981115

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *