Hotel Transylvania (2012)

Ach, als tussendoortje op DVD, zo net voor het op stap gaan, was Hotel Transylvania best leuk. Ik weet alleen niet of regisseur Genndy Tartakovsky nou ’n animatiefilm voor kinderen wilde maken, of dat hij vooral op volwassenen mikt, dus aan wie ik deze film aan moet raden weet ik niet zo goed. Als ik serieus ben kan ik namelijk best wel gaan zeuren over deze film, maar daarvoor vermaakte hij me toch net teveel…

Het verhaal
Denk Monsters Inc., want ook hier blijken (bekende) monsters nogal bang voor mensen. Of in elk geval heeft dit Dracula ertoe aangezet om ’n hotel te bouwen in z’n thuisprovincie, waar monsters kunnen relaxen zonder achterna gezeten te worden door die boosaardige mensen. Maar als er midden in de voorbereidingen op de 118e verjaardag van z’n dochter Mavis ineens ’n Amerikaanse backpacker het hotel betreedt lijkt alles in duigen te vallen. Ten eerste heeft Dracula z’n gasten namelijk extra bang gemaakt voor mensen, om zo z’n hotel succesvol te krijgen (zou dat de reden zijn dat wij mensen die monsters juist ooit bedacht hebben, om onze kids met angst in het gareel te kunnen houden?). Daarom wil hij deze persoon, Jonathan, natuurlijk zo snel mogelijk het hotel uit zien te krijgen, voordat z’n gasten door hebben dat mensen mogelijk lang niet zo eng zijn als hij deed voorkomen.

Daarnaast voel je natuurlijk al aankomen dat Mavis nogal snel gecharmeerd is van Jonathan, die zeker letterlijk ook wat leven in de brouwerij brengt. De rest van het verhaal volgt dan ook weinig verrassende paden, maar de manier waarop Jonathan met z’n bijna naïeve energie (denk een té relaxte surfdude met ’n grote backpack op z’n rug) vrijwel iedereen voor zich wint was eigenlijk best vermakelijk…

Cast & crew
Regisseur Tartakovsky werkte eerder veel voor Cartoon Network en maakt met Hotel Transylvania z’n filmdebuut. En daar zou ook wel eens de reden kunnen liggen dat deze film het op DVD waarschijnlijk veel beter gaat doen dan in de bioscoop, waar ik ‘m ook vrij bewust over heb geslagen. Daarnaast heeft hij veel gebruik kunnen maken van de SNL-link die schrijver Robert Smigel met zich mee bracht, of zou het Adam Sandler (die Dracula van ’n stem voorziet) zijn geweest die z’n voormalige SNL-maatjes David Spade, Molly Shannon en Jon Lovitz mee nam? En dan neemt Andy Samberg als Jonathan ook nog één van de hoofdrollen voor z’n rekening en toont Selena Gomez als Mavis vooral hoe groot de stap naar Spring Breakers voor haar moet zijn geweest…

Final credits
Nee, ik ga niet al te kritisch zijn. Want dan zou ik iets moeten zeggen over de twijfel die ik heb of de film wel leuk genoeg is voor kids. Voor volwassenen zitten er best wat leuke en lompe grappen in, maar voor ‘ons’ is het script wel wat té simpel. Daarnaast is het wat raar dat de dochter van Dracula opgroeit, en dus ouder wordt, want is dat nou net niet de pech van de onsterfelijken: dat iedereen om hen heen ouder wordt en zij niet?
Nee, zeker omdat ik me zaterdagavond best vermaakte met deze animatie ga ik niet al te kritisch zijn. Al vind ik het ook helemaal niet echt erg dat ik bemerk dat ik ‘m niet heel bewust aan het opslaan ben in m’n hoofd…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0837562

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *