Thale (2012)

Zo, dat was ’n leuke kleine en vrij aangename verrassing, deze super-low-budget Noorse film over ’n stel schoonmakers dat in ’n afgelegen huisje ’n wel erg merkwaardige ontdekking doet. En dat de Noorse mythologie ’n mooi inspiratie kan zijn zag je mogelijk al door Troll Hunter, alhoewel die film mogelijk wat meer entertainment bood. Thale is ’n rustigere maar creapy film, die vooral spiritueel wat interessanter is…

Het verhaal
Ondanks dat je Thale natuurlijk op z’n Noors uit zou moeten spreken heb jij dat in je hoofd waarschijnlijk ook al in het Engels gedaan, en dan lijkt het inderdaad wel wat op “tail“, of  “tale“. En beide woorden zijn van toepassing op dit verhaal, iets wat je door de poster en/of DVD-hoes al direct weet. Maar laat je daar niet door misleiden: Thale is primair zeker geen film over mythische wezens met een staart, maar kun je qua thematiek misschien wel ietsjes vergelijken met Avatar, en dan met het interessantste aan die film. Dus mogelijk dat “tale” wel beter past, als in: de film vertelt over iets waar ooit sprookjes over geschreven zijn.

Ik vertel het liefste eigenlijk zo min mogelijk over het verhaal. Ik wist vooraf vrijwel niets, behalve dat ik de DVD-hoes had gezien en te horen had gekregen dat ik geen al te spectaculaire fantasyfilm moest verwachten. Want zeker als je hoogwaardige CGI verwacht, dan kan de film je teleurstellen. Toen ik zojuist echter las dat deze film voor minder dan tienduizend euro is gemaakt (!!) steeg mijn waardering des te meer. En in de aftiteling zie je dat de film ook vooral ’n samenwerking tussen ’n paar kerels is geweest, want ’n twee- of drietal namen komt echt veelvuldig voorbij…

Mythologie
Maar dat doet dus niks af aan het interessante verhaal. En dan is het voor mij ’n kleine stap om teleurgesteld te raken dat wij in Nederland lang niet zulke creatieve, lichtelijk uitdagende en originele films maken. Maar de film maakte me ook duidelijk dat hier misschien wel meer achter zit dan mijn hoofdargument, dat ik soms denk dat wij hier minder échte films maken omdat we gewoon te ‘gelukkig’ zijn en daardoor minder drang voelen om ons ook écht te moeten uiten. Wij maken films veel meer vanuit ’n wat luxe uitgangspositie, maar daardoor ‘voel’ je ook vrijwel niks bij 99% van de Nederlandse films. Excuses voor ’t generaliseren, maar ik neem aan dat je m’n punt begrijpt.
Door het zien van Thale en eerder ook Troll Hunter moet ik dit echt wel wat meer nuanceren, want er zijn zeker wel meer redenen waarom de meeste Nederlandse films niet echt uitblinken in diepgang of originaliteit. En één van die redenen werd me dus duidelijk bij deze Noorse film over ’n mythische wezens in de uitgestrekte bossen van dit Scandinavische land: er is in Nederland natuurlijk ook letterlijk geen ruimte meer voor het overleven van mythes als de bokkenrijders of ander mysterieuze verhalen, omdat ons hele land gecultiveerd is. Want wáár zou in Nederland kun je je nou nog écht wegdromen bij de gedachte dat er wel eens iets onontdekts in de bergen of bossen zou schuilen..?

Final credits
Jammer dat de film wat ‘verkocht’ wordt als de nieuwe in de reeks van Troll Hunter en ook Rare Exports, want dan zijn je verwachtingen verkeerd. De film zegt iets over zaken die wij als beschaafde mensen zijn kwijtgeraakt, over hoe we omgaan met buitenbeentjes, en weet daar genoeg in open te laten voor jouw eigen interpretatie. Nu durf ik niet met zekerheid te zeggen dat regisseur/schrijver/editor/… Aleksander Nordaas de essentie van de film zelf duidelijk voor ogen had, hij weet wel genoeg mysterie en opties open te houden dat ’n diepere ‘uitleg’ mogelijk is. Daarnaast heeft de actrice die je op de poster hiernaast ziet precies de juiste mysterieuze look. Want is ze nou ’n soort engel of toch ’n demon? En wie bepaalt dat..?
Ja, de slechte CGI vergeef ik ’n film die voor ’n habbekrats is gemaakt wel, en in slechts 77 minuten heeft Nordaas getoond dat hij ’n best interessante nieuwe filmmaker is. Ben benieuwd wat hij kan met meer tijd en geld, en met minder stress van het vrijwel alles zelf moeten doen…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2112287

2 Antwoorden aan “Thale (2012)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *