Sound of My Voice (2011)

Dat je bij deze film direct ook aan ’t best geweldige Another Earth zult denken komt niet alleen doordat Brit Marling gelijktijdig aan beide verhalen meeschreef en in beide films ’n belangrijke rol vervult, maar ook doordat de regisseurs (Mike Cahill en Zal Batmanglij) en Marling al vrienden waren op de universiteit, waar ze ervaring opdeden met korte films.
En waar beide films opvallen door de manier waarop de debuterende regisseurs je emotioneel weten te betrekken bij ’n nogal merkwaardig verhaal, daar lijkt Another Earth spiritueel iets interessanter, waar Sound of My Voice meer ’n erg interessante en zeer gave puzzelfilm is. Toch…?

Puzzeldrama’s
De films komen dus zowel letterlijk als figuurlijk uit dezelfde ‘wereld’, die van de spiritueel-getinte ‘puzzeldrama’s’ met ’n (afleidend?) science-fiction laagje. Sound of My Voice is echter gezet in de wereld van de sektes en doet daarom best sterk denken aan bijvoorbeeld Scientology, ook ’n sekte gebaseerd op ’n absurd gegeven. Het interessante aan Sound of My Voice wordt mogelijk het beste getoond door het ongekende aantal verschillende theorieën over deze film dat op IMDb circuleert, wat hem mogelijk de ruimst ‘interpreteerbare’ film in lange tijd maakt. Want waar ik eerst dacht dat het ‘slechts’ een mooie film was waarin Batmanglij (en Marling) vooral toont hoe goed hij ’n sfeer weet neer te zetten, waardoor je als kijker ook écht gaat twijfelen of dit ‘gegeven’ nou wel of niet waar is, om dan te eindigen met iets dat lichtelijk op effectbejag lijkt om jou als kijker nog wat extra te verwarren, daar vraag ik me nu op meerdere manieren af of ik mezelf voor de gek heb laten houden. En dat is op z’n zachtst gezegd ’n intrigerend gevoel…

Het ‘gegeven’
Peter (Christopher Denham) en Lorna (Nicole Vicius) zijn ’n stel, maar ook onderzoeksjournalisten en documentairemakers. Langzaam kom je achter hun motivatie om de door Maggie (Marling) geleide sekte te infiltreren om ‘m dan te ontmaskeren, maar je voelt al direct aan dat ze mogelijk wel eens dieper in de sekte gezogen gaan worden dan ze vooraf dachten. Maggie is namelijk ’n nogal charismatische verschijning, maar vertelt ook doodleuk dat ze uit de toekomst is gekomen om ’n groep geselecteerden voor te bereiden op de oorlog die gaat komen. Het knappe aan de film is echter dat vanaf de eerste scène de spanning er al goed in zit, want je krijgt bij elk sekte- en castlid wel twijfels over zijn of haar agenda. En daar weet Batmanglij best geweldig doorheen te manoeuvreren, zodat je tot aan het WTF?!-einde geboeid blijft. Dat is sowieso al knap, maar voor ’n debuutfilm mogelijk nóg knapper…

Dat de film voor ’n appel en ’n ei is gemaakt merk je eigenlijk nergens, wat niet alleen de verdienste is van de schrijvers en de regisseur, maar ook van hoofdrolspeler Denham, die me behoorlijk verraste. Maar de grootste kracht van de film ligt dus in het intrigerende verhaal, want om gewoon ’n balletje op te gooien voor mensen die ‘m al gezien hebben: is die medewerker van justitie wel legit..? Want waar ik initieel dus dacht naar ’n vrij vlak lineair verhaal te kijken, daar begin ik achteraf steeds harder te twijfelen of ik niet veel te direct mee ben gegaan met Peter en Lorna’s POV.

Conclusie
Zoals je ziet twijfel ik nog altijd behoorlijk, en waar dat vaak ook ’n zwakte van ’n film kan zijn, daar is dat hier voor zeker 90% positief. Of jij mee wilt gaan in deze puzzel is natuurlijk aan jou, maar ik kan niet wachten tot ik erover kan discussiëren met anderen. Daarnaast had ik lichte twijfels toen ik ’t gerucht hoorde dat Batmanglij ’n trilogie wil maken over dit onderwerp, want is dit wel ‘groot’ genoeg om nog ’n onderscheidende film te maken? Maar toen ik de cast van die film (getiteld The East) zag, was mijn twijfel direct weg, want een film met o.a. Ellen Page, Alexander Skarsgård, Patricia Clarkson, Julia Ormond en wederom Brit Marling (die ook weer mee heeft geschreven) moet ik sowieso zien. En mogelijk weet Batmanglij mij weer net zo te intrigeren als met deze, ook al is die film (dus) wederom gezet in de conspiracy-sci-fi-sekte-wereld…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1748207

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *