Snabba Cash (2010)

Wacht, voordat ik m’n teleurstelling ga uiten dat ik er net achter kom dat er alweer een deel II in de steigers staat wil ik graag melden dat ik stevig heb genoten van Snabba Cash, een Zweedse thriller over een gastje van eenvoudige komaf die er zó graag bij wil horen dat hij zich – tot eigen verbazing – iets te snel en diep mee laat voeren in de wereld van de internationale drugshandel. Het is niet de beste film van ’t jaar, maar toch zeker heel wat meer dan zomaar een tussendoortje…

Het “gastje van eenvoudige komaf” is JW: een nogal getalenteerde economiestudent die graag optrekt met de hippe en rijke ‘in-crowd’ van Stockholm. Hij gaat zelfs zover dat hij de juiste bladen uitpluist, zodat hij een overhemd van bv. de H&M van de juiste knopen weet te voorzien, zodat het lijkt alsof hij wel de grote merken draagt. Niet al te diep daarop in gaan, want het wordt enkel zijdelings getoond. Niet alleen om te laten zien hoe gewiekst hij is, maar ook om te laten zien hoe groot z’n drive om z’n modale afkomst te ontvluchten is. Echt zo’n ding dat in het boek – de film is namelijk gebaseerd op een flinke bestseller – waarschijnlijk een stuk dieper is uitgewerkt, en hier op een juiste manier terloops wordt genoemd.

Iets anders wat me direct positief opviel, was de manier van ‘exposition’: hoe je de informatie over de verschillende karakters naar voren laat komen. In slechte films krijg je een veel te duidelijke uitleg wie wie is, en waarom hij/zij de dingen doet doe hij/zij doet, maar in de betere film gebeurt dit aan de hand van de handelingen die zo’n karakter uitvoert, die dan intrigerend en interessant zijn. En dat gebeurt in Snabba Cash ook. We zien namelijk een Spaans-uitziende gast ontsnappen uit de gevangenis, maar wie hij is, waarom hij ontsnapt, waarvoor hij zat, en dat soort dingen, dat mag je mooi verderop in de film pas achterhalen. Daarnaast loopt er een verhaallijn met voormalige Joegoslaven, die behoorlijk diep in de drugshandel zitten, maar ook juist als familiemannen worden neergezet. Maar wie is nu precies wie, en wie is er nu eigenlijk lomper..?

De protagonist van het verhaal is echter student JW. Om z’n kleding e.d. te kunnen betalen is hij taxichauffeur voor de wat louche Abdulkarim, die er ook wat andere zaakjes op nahoudt. Verder is JW voor Adbulkarim echter van weinig nut, totdat hij erachter komt hoe gemotiveerd JW is, en hoe goed hij is qua financiën en het bancaire stelsel. Op dat moment komen er wat motivaties samen, want JW krijgt toegang tot de zeer lucratieve wereld van de drugshandel, terwijl Abdulkarim door JW wordt overtuigd dat zijn connecties met zoontjes van bankdirecteuren wel eens interessant kunnen zijn. En voordat JW het door heeft zit hij diep in deze wereld, en het knappe aan de film is dat dit allemaal geloofwaardig gebeurt. Intussen is hij ook bevriend geraakt met Jorge (de Spanjaard die in het begin ontsnapte), en zo komen uiteindelijk alle verhaallijnen aardig goed samen.

Zoals ik dus al meerdere keren heb gezegd: Snabba Cash is een goede snelle thriller over drugs, erbij willen horen, verliefd én beschoten worden, etc. Ik moet de Zweden dat meegeven: ze weten knappe thrillers te maken. Natuurlijk denk ik nu ook aan Millennium: mannen die vrouwen haten (het eerste deel, deel twee vond ik veeeeeeeeeeeeeel minder; deel drie heb ik daarom nog niet gezien). Thrillers die hun kracht halen uit het goed laten samenkomen van vele verhaallijntjes, en ook deze verfilming is gewoon goed uitgevoerd. Wat ik dan echter wél jammer vind, is dat er alweer een deel II aangekondigd is. En ik hoop dat die niet net zo tegenvalt als het tweede Millennium-deel dat deed. Dit tweede deel wordt door iemand anders geregisseerd, want regisseur Daniel Espinosa is inmiddels door Hollywood gestrikt, waar hij momenteel de laatste hand legt aan Safe House, met Denzel Washington, Ryan Reynolds en Vera Farmiga. Joel Kinnaman (die JW speelt) heeft de overstap ook al gemaakt, want hij is binnenkort ook te zien in de Amerikaanse remake van die eerste Millennium-film. En zal ik de verwarring nog groter maken door te melden dat Snabba Cash zelf ook een Amerikaanse remake krijgt, met Zac Efron in de hoofdrol. Nu heb ik na Me and Orson Welles wel meer respect voor Efron gekregen, maar ik verwacht niet dat hij de rol zo goed kan spelen als dat Kinnaman dat in deze film deed. Want dat is ook zeker één van de grootste krachten van Snabba Cash. Jammer dat hij er op de DVD-hoes (zie hier rechts) alleen maar ‘stoer’ op staat, want dat doet een beetje af aan z’n genuanceerde prestatie…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1291652

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *