Rio (2011)

Okay, Rio is niet gemaakt door Pixar, en dat merk je direct. Want ondanks de geweldige kleuren, de mooie beelden/animatie en lieve diertjes, lijkt ‘men’ toch vooral met de esthetische en technische kant bezig te zijn geweest, en hebben ze weinig tot geen aandacht besteed aan ’t verhaal. Dat is namelijk zo simpel, dat ik vermoed dat Rio simpelweg gewoon een kinderfilm is, die het vooral goed zal doen in de doelgroep 4-10.

Kort ’t verhaal: de jonge Blu wordt aan het begin van de film gevangen in een mooi oerbos. Even later komt ie geheel toevallig bij de jonge Linda terecht, waar hij in alle comfort opgroeit. 15 Jaar later staat ineens een Braziliaanse ornitholoog op de stoep van Linda’s boekenwinkel in het koude Minnesota, met het verhaal dat Blu waarschijnlijk het laatste mannetje van z’n soort is, en dat hij eigenlijk mee naar Rio moet om te paren met het laatste vrouwtje, om zo de soort te redden. Maar durft Blu wel te vliegen? Kan Blu überhaupt wel vliegen…? En is Rio de Janeiro niet een ontzettend gevaarlijke stad?
De rest van het plot zal ik niet ‘verklappen’, want natuurlijk gaan ze naar Brazilië, en zou Blu van z’n ‘vliegangst’ afkomen denk je?

De ‘helicoptershots’ van Rio zien er geweldig uit. Daar voel je ook echt wel de vrijheid waar ik – zeker als kind – vaak van droomde als je droomt dat je kunt vliegen. Dus dat gaat zeker wel werken voor de kleintjes. Maar als je Rio de Janeiro dan sowieso onrealistisch gezellig en kleurrijk neerzet, waarom dan niet extra uitpakken bij de carnavalsoptocht? Tijdens de hele film heeft elk karakter het over het carnaval, en je weet al direct dat daar een belangrijk deel van de climax zich zal gaan afspelen. Maar pak dan ook écht uit, want dat had voor mij dan wel een stuk grootser gemogen…

Weet je, ik het Rio gekeken omdat ik nog altijd vind dat ik (bijna) alles moet zien. Dat is ook de reden dat ik ‘m gisteren zag. Maar zou ik ‘m (af)gekeken hebben als ik me niet ‘verplicht’ zou voelen ‘m nu te recenseren? Ik durf daar niet meteen bevestigend op te antwoorden. Als ik ‘m met één van m’n neefjes of nichtjes gekeken zou hebben, dan was bovenstaande vraag waarschijnlijk helemaal niet in me opgekomen. En m’n neefjes en nichtjes vormgen natuurlijk ook gewoon de primaire doelgroep. Maar waar bij andere animatiefilms volwassenen minstens de secundaire doelgroep vormen, daar valt er hier voor ‘ons’ niet zoveel te halen. Leuk waren wel het herkennen van de voice-actors, waarbij maar weer blijkt dat ik daar niet zo geweldig goed in ben. Ik dacht namelijk dat Michael – Juno, Scott Pilgrim vs. The World – Cera de stem van Blu verzorgde, maar het bleek Jesse – The Social Network – Eisenberg te zijn. Verder hoor je in de originele Engelse versie Anne Hathaway, Leslie Mann, Jamie Foxx, Will i Am, Jane Lynch en Tracy Morgan. De gaafste stemacteur is echter Jemaine Clement, wiens absurdistische voorliefde (check Eagle vs. Shark, Gentlemen Broncos of Flight of the Concords) goed van pas kwam bij het geven van een persoonlijkheid aan de sociopathische bad bird, kaketoe Nigel.

Maar weet je: waarschijnlijk is ie geweldig als je kinderen hebt en je deze met je kids kijkt. Dan zul je wel moeten ‘genieten’ van de stemmen van Jamai, Kim-Lian en Tanja Jess in de NLse versie, en dat lijkt mij vrij lastig, maar mogelijk ligt jouw prioriteit wel bij de leuke anderhalf uur die je kinderen hebben met alle felle kleuren, lieve diertjes en het geen-verwarring-oproepende plotje…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1436562

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *