Faster (2010)

Tussen twee zware draaidagen in had ik wel zin in een lekkere simpele actiefilm, en toen ik vorige week de trailer van Faster zag, leek deze film uitermate geschikt voor een avondje makkelijk vermaak (en het testen van m’n nieuwe subwoofer ;)). En ik geef ’t gewoon eerlijk toe: de film voldeed perfect aan m’n verwachtingen, maar deed ook nog meer. Want waar ik bang was dat de film misschien wel net zo irritant zou zijn als films als Blitz, Crank of Gamer, daar voelde Faster eerder aan alsof ie ook in de jaren 70 gemaakt had kunnen worden. Als in: ze wilden met het verhaal meer dan alleen cool doen, en ze wilden meer dan enkel een vette plotfilm maken…

Okay, laat ik hier je gedachten wel even tegenhouden. Faster is geen topfilm, maar in het actiegenre wel degelijk één van de betere van de laatste tijd. De reden is dat hoofdrolspeler Dwayne – The Rock – Johnson wél een ontwikkeling doormaakt. Geen grootse en/of earthshattering ontwikkeling, maar de makers hebben in elk geval wel de intentie gehad om iets te zeggen met deze film.

Dwayne Johnson speelt “Driver”, en aan het begin van de film komt hij vrij na tien jaar vastgezeten te hebben voor medeplichtigheid aan een bankoverval. Het feit dat z’n karakter enkel Driver heet maakte me wat huiverig, en ook Billy Bob Thorntons karakter heet enkel “Cop”. Dan loopt er ook nog een “Killer” rond. Vooraf maakte me dat dus huiverig, achteraf zie ik hoe het past in de meer metafysische essentie van de film, waarin wraakgevoelens niet allesoverheersend en 100% definitief hoeven te zijn. Daarnaast lijkt de ongelofelijke ‘superman-style’ fysieke gesteldheid van Killer ook wel iets van het ultieme kwaad in zich te hebben en heet z’n vriendin/rechterhand ook Lily, wat is afgeleid van “Lilith”. Google of Wikipedia dat maar eens… Als in: als je kiest voor ’t slechte pad, dan zul je altijd een groter “Kwaad” tegenkomen. En ook al lukt het Driver om Killer voor te blijven, hun ontmoetingen laten hem ook niet ongemoeid.

Binnen een uur na Drivers vrijlating heeft hij z’n eerste slachtoffer al door ’t hoofd geschoten. Inderdaad: dat was een behoorlijke “WTF..??!?-moment”. Het wordt echter direct duidelijk dat hij wraak wil nemen voor de dood van z’n broer, nadat ze na een bankoverval zijn verraden en door een andere gang te grazen worden genomen. Eén voor één gaat hij achter de leden van die andere gang aan.

Tja, eigenlijk wil ik niet veel meer vertellen. Hoe meer ik er over typ, des te meer ik respect krijg voor de manier waarop ze meer willen zeggen met het verhaal. Natuurlijk is Johnson niet de meest subtiele acteur, maar dat hoeft hier ook niet echt. En natuurlijk zijn er veel films die een stuk genuanceerder met ‘het lot van de zondaar’ om gaan dan dat dat in Faster gebeurt. Maar dat het überhaupt in een actiefilm in 2010/’11 gebeurt is al noemenswaardig.

Helaas trekken ook veel mensen deze film niet. Als je Blitz of Crank megavet vond, dan zou deze film wel eens verkeerd kunnen vallen. Bij mij deed ie dat niet, en wat me vooral ook opviel, was dat ik de spirituele stukken goed pikte, en mooi vond passen. Normaliter trek ik christelijke preken niet zo, maar hier wordt het op een juiste manier ingezet, en dan zie je ineens ook de aantrekkingskracht van religie. Dat het vaak verkeerd gebruikt wordt (we zijn toch allemaal slechts mensen natuurlijk), dat strijkt me vaak tegen de haren in. Hier gelukkig niet, en eigenlijk is dat een erg groot compliment voor deze film…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1433108

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *