The Runaways (2010)

Als je ooit fan was van The Runaways of heel erg van girl-power films houdt, dan zul jij The Runaways geweldig vinden. Maar als je kritisch naar de film ‘an sich’ kijkt, dan lijkt ie vooral gemaakt door iemand die zo’n grote fan was, dat ze vergat een gebalanceerde film te maken. Ook al is Michael Shannon wéér erg goed, en imponeert Dakota Fanning ook best wel…

Inderdaad: dat blonde chicky op de poster is Dakota – I Am Sam, War of the World – Fanning, die in de film Cherie Currie speelt, lead singer van The Runaways. Manager Kim Fowley (Shannon) ziet in haar de ideale ‘jailbait’-frontlady van een meiden rock ’n roll-band, wat in de jaren 70 helemaal niet zo gewoon was. Drijvende kracht achter de band leek echter Joan Jett (gespeeld door Kristen – Into the Wild, What Just Happened – Stewart), die later solo doorbrak met “I Love Rock ’n Roll”.

Okay, misschien belangrijk te melden: ik had voor deze film nog nooit van The Runaways gehoord. Wel van Joan Jett, dus ik vermoedde wel dat het een waargebeurd verhaal was, maar dat wist ik dus niet zeker. Voordeel daarvan was dat ik de film dus als film kon kijken, zonder ‘beïnvloed’ te zijn door voorkennis. Dit voordeel was dus direct ook een nadeel, want daardoor was ik kritischer dan bv. een Roger Ebert, die de reden voor z’n positievere recensie van deze film aan het eind van zijn recensie heeft staan: “Many years ago, while I was standing at a luggage carousel at Heathrow Airport, I was approached by a friendly young woman. “I’m Joan Jett,” she told me.
Just sayin’.

Voor een fan is The Runaways dus onmisbaar, maar ik stoorde me vooral aan het ontbreken van motivaties, het ééndimensionaal neerzetten van de karakters, en daarmee het ontbreken van een dramatische ontwikkeling waardoor de film me dus nergens raakte. Maar zoals ik al zei: als je fan bent zul je je hier waarschijnlijk niet aan storen, want de film zit VOL met hun muziek, vintage kleding en girl powerrrrrrrrr

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1017451

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *