The Joneses (2009)

Okay, The Joneses is echt zo’n film die qua idee interessant is, maar waarschijnlijk door de studio toch wat ‘ver-safe-t’ is. Of zou het komen dat regisseur Derrick Borte uit de reclamewereld komt, en mogelijk wel wát wroeging voelde bij dat vak, maar toch net niet genoeg diepgang heeft om écht een scherpe film te maken…

Het was gaaf geweest als de makers het hadden gedurfd om niet al te snel hints te geven over de ‘nature‘ van het gezin, gevormd door David Duchovny, Demi Moore, Amber Heard en Ben Hollinswho? Maar ja, als je de trailer en/of poster hebt gezien, dan weet je ook al waar deze film over gaat. En het zou een vele betere film zijn geweest als die dingen niet vooraf bekend waren gemaakt. De reden waarom dat wel gebeurd is: marketing, en de hoop dat er dan meer mensen naar de film komen? Ik weet het niet, maar dat zorgde er wel voor dat ik deze film niet zo goed vond als dat het mainstream-publiek ‘m waarschijnlijk zal vinden…

Okay, kort iets over het verhaal. Bovenstaande namen vormen dus een fake gezin, dat in een rijke suburb wordt geplaatst om daar iedereen de ogen uit te steken met de allernieuwste en -vetste producten, die iedereen in hun omgeving dan ook wil komen. ‘Live action product placement‘, of het slim uitbuiten van early adopters..? Maar is dat genoeg voor een verhaal? Nee, natuurlijk niet. Er krijgt iemand wat wroeging (weer dat woord…), wat niet zo heel onverwacht komt, als je tenminste zelf iets van een hart hebt.

Ik dacht halverwege de film wel: het lijkt me wel heel klote als je hele leven bepaald wordt door een paar marketing executives, en je 24u per dag bezig bent met het verkopen van iets. En toen dacht ik ook aan hoeveel mensen in onze Westerse wereld geleefd worden door hun drang naar materialisme, en hoe Sean Penn het mooi verwoordde toen hem werd gevraagd hoe hij zich voelde, nadat zijn huis volledig was afgebrand en hij al z’n spullen kwijt was. “Ik voel me eigenlijk best bevrijd“, was z’n reactie. Want stel je eens voor hoe je leven kan zijn als je niet hoeft te werken om je hypotheek of auto-lening af te lossen, als je niet aan het sparen bent voor die vakantie, iPad of nieuwe bank, omdat je die dingen niet zo belangrijk vindt?
Nu hoor ik je al denken: “Jaja, maar als je zo in het leven staat, dan moet je toch ook geld hebben om die geitenwollensokken en dat biologische voedsel te kunnen betalen?“. Inderdaad, dat kan ik niet ontkennen, maar toch, stel je het eens voor…

Hahaha, waar gaat dit heen…?
Het enige dat ik aan wil geven is dat The Joneses me dus wel over wat dingen na heeft laten denken, maar dat zijn grotendeels mijn associaties. Het is niet zo dat de film dit soort thema’s zelf echt diep aankaart. Wel wat, en dat is in een Hollywood-film al ietwat bewonderenswaardig, maar voor mij lang niet scherp genoeg, helaas. Maar wie weet wat deze film met jou doet…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1285309

Een antwoord op “The Joneses (2009)”

  1. Leuke film, niet minder maar zeker ook niet meer. Had zoveel meer uit gehaald kunnen worden!

    Wel leuk Fox Mulder weer eens tegen te komen, in mijn ogen een ondergewaardeerd akteur. Helaas ook Demi, maar dat wordt weer helemaal weggerelativeerd door de heerlijke Amber Heard…

    Maar goed… Dat ik de film nu dus aan het beoordelen ben op vrouwelijk schoon zegt genoeg denk ik…

    Leuk, maar alleen bij gebrek aan beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *