Frygtelig lykkelig (a.k.a. Terribly Happy – 2008)

En hoppakkee, daar is weer zo’n geweldige Europese film die níet in Nederland is gemaakt. Ik blijf jaloers op landen als België, Zweden, Spanje en nu dus ook weer Denemarken. Frygetlig lykkelig, vanaf nu Terribly Happy, de naam waarop ie ook op DVD in Nederland is uitgebracht, is een ‘western noir’ met een even benauwende, verlossende als tragikomische resolutie. Kan dat samen? Jazeker, en het ‘klopt’ ook nog. En las ik nou dat het op een waargebeurd verhaal gebaseerd is…?

Terribly Happy gaat over een politieagent uit Kopenhagen die “iets vreselijk fouts” heeft gedaan, en daarom wordt gestationeerd in zo’n ‘daar gebeurt toch niks’-dorpje in Zuid-Jutland om er weer bovenop te komen. Maar natuurlijk gebeurt er in dat dorpje wel heel veel, ook al zorgen de dorpelingen er wel voor dat het ‘daar gebeurt toch niks’-imago niet aangetast wordt. Zo verdwijnen er “wel vaker” mensen “zomaar”, loopt er een meisje met een piepend kinderwagentje rondjes door ’t dorp als haar moeder weer wordt geslagen door haar vader, en schrijft de lokale dokter wel erg makkelijk pillen voor…

Inderdaad: alle ingrediënten voor een Fargo-achtig verhaal. Maar ondanks dat de marketingmensen achter de poster/DVD-hoes hebben getracht deze film weer te verkopen als een ‘Coen-brothers meet Lynch’-film, is Terribly Happy behoorlijk authentiek en kan ie makkelijk op eigen benen staan. Dus vergeet Fargo, laat je ook niet tegenhouden door de gedachte dat het wel eens een ‘zware film’ kan zijn (dat is het namelijk deels wel, maar dat voel je niet ;)), en duik gewoon de cultkast van je videotheek in en huur deze film.

Is dit lang genoeg? Eigenlijk wil ik nog veel meer typen over deze film, maar waarom? Ik kan mijn interpretatie van het verhaal geven, maar misschien moet je die voor jezelf maar vinden. En nu ik dit typ komt de Waalse film El Dorado in me op, en ook die vergelijking laat ik meteen weer los…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1087890

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *