La Horde (2009)

Wat is het toch fijn om van alle filmgenres te houden, want anders had ik La Horde zomaar kunnen missen. En ik was vrijdagavond in de perfecte stemming voor deze zombie-wraakfilm…

Zoals de naam wel al zal doen vermoeden, is La Horde een Franse film. Kort het plot: er is een politieagent vermoord door een nogal lompe bende, en een aantal van z’n collega’s gaan wraak nemen in een grote verlaten woontoren. Eenmaal binnen blijkt echter dat het grootste gevaar niet van de bende komt, maar van de armageddon die zich vooralsnog buiten de toren afspeelt. Vooralsnog…

Nom de dieu, wat een heftige film was dit. Maar wel een goed gemaakte heftige film. Als in: de motivatie van de hoofdrolspelers krijgt genoeg tijd zich te openbaren, en blijft ook vrijwel de gehele film in de achtergrond ‘loomen‘. Want het kan dan wel zo zijn dat je met je ergste vijand moet samenwerken om een nog groter kwaad te overwinnen, maar verdwijnt daarmee je initiële motivatie? In een Hollywoodfilm natuurlijk wel, maar last time I checked is Hollywood nog altijd een district in Los Angeles.

Okay, voor de zombiefilm-liefhebbers is dit een zeer fijne film. In de betere films wordt helemaal niet uitgelegd waar het zombievirus door ontstaat, want dan blijft het obscuur en enger. Daarnaast hebben de special FX make-up mensen inspiratie gevonden  in de ‘head meets fire extinguisher‘-scène uit Irréversible, want er zitten een paar (bijna-)wegkijkscènes in deze film. Hoe heftig dat is voel ik vooral doordat ik nu de hele tijd “nom de dieu“, “bloody hell“, “god damn‘”  wil typen, met andere woorden: de Nederlandse taal voldoet effe niet voor me… ;).

Ik stop, maar niet voordat ik wel even wil zeggen dat dit geen film voor een groot publiek is. Ten eerste: het is een Franse film, en er zijn genoeg mensen die niet van ‘buitenlandse films’ houden (dan bedoelen ze overigens ‘niet-Hollywoodse films’). Ten tweede: het is een mega-harde zombie-wraakfilm, met heel veel bloed en net iets te realistische ‘verwondingen’. En ten derde is het absoluut geen makkelijk commercieel tussendoortje.

Maar ik heb genoten..!

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1183276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *