Mr. Nobody (2009)

Veertien jaar ná Le Huitième Jour komt Jaco Van Dormael met Mr. Nobody, z’n eerste Engelstalige film met Jared Leto, Diane Kruger, Rhys Ifans, Sarah Polley e.v.a. Dat hij meer dan tien jaar aan deze film gewerkt heeft is duidelijk te zien, want boy o boy, wat is dit een ‘rijke’ film. Maar wil hij ook té veel zeggen…?

Mr. Nobody gaat over Nemo Nobody, gespeeld door Jared Leto. We zien Nemo als 9-jarige jongen voor een gruwelijk moeilijke keuze staan, daarna zien we 30-er Leto in relaties met drie verschillende vrouwen, en we zien ook een Oscarnominatie voor Best Make-up aan de horizon gloren voor werk aan de 117-jaar oude Nemo, waar Leto ook nog ergens onder zit…

Weet je: ergens was ik mogelijk wat te moe om deze film te zien. Ook is het mogelijk dat ik ‘m gewoon niet helemaal door had, maar ergens ben ik bang dat Van Dormael ietsjes ’te groot’ wilde doen met deze film. Ik hoop echter dat ik ‘m niet helemaal door had, want ik ga ‘m zeker nog wel een keer kijken. Al was het maar omdat er zeer veel interessante thema’s in de film worden aangeraakt. Onsterfelijkheid, alternatieve dimensies, wetenschap, het niet maken van keuzes, pure liefde, etcetera. Mede daardoor deed de film me aan een groot aantal andere films denken, waaronder The Fall, Southland Tales, Eternal Sunshine of the Spotless Mind en The Fountain; films waar ik overigens allemaal van genoten heb…

Ik denk dat ik Jaco Van Dormael het voordeel van de twijfel geef. Hij heeft in elk geval één van de interessantste films gemaakt die ik dit jaar gezien heb, ook al kan ik ‘m nog niet plaatsen (en mogelijk nog niet goed beoordelen). Mindfuckers’R’Us ;).

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0485947

Een antwoord op “Mr. Nobody (2009)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *