Cold Souls (2009)

Check die poster; natuurlijk wil je deze film zien, als je serieus filmkijker bent..! Ook al gaat Cold Souls misschien niet zo diep als wat het idee doet impliceren, ik vond het zowel een mooie als een vette en zelfs best spannende film…

In Cold Souls speelt Paul Giamatti acteur Paul Giamatti. Hij is bezig met een Uncle Vanya-toneelstuk op Broadway, maar voor dat diep-melancholische toneelstuk is hij zelfs té depressief. Zijn ziel voelt zo zwaar aan, dat een ogenschijnlijk belachelijk artikel in The New Yorker zijn aandacht vraagt: “Is your soul wearing you down?“, is de vraag die gesteld wordt. Natuurlijk antwoord Paul daarop met “Ja“, en wat blijkt: er is een techniek ontwikkeld waarbij je je ziel een tijdje uit je lichaam kunt laten halen, waardoor je tijdelijk even een wat ‘lichter’ leven kunt leiden en mogelijk weer voldoende energie op kunt bouwen om verder te gaan met je leven (en uiteindelijk ook weer met die zware ziel).
Inderdaad: een apart gegeven, maar wel een erg fijn idee om je gedachten eens over te laten schijnen. Want wie ben jij als je geen ziel hebt? Wat gebeurt er met je persoonlijkheid, en wat met je geweten..?

Allemaal interessante vragen, die in de film niet compleet bevredigend beantwoord worden. Maar aan de andere kant: de film is wel zo ‘open’ dat je eigen ideeën hierover niet worden ’tegengewerkt’, als in: de film biedt voldoende ruimte voor je eigen interpretatie. Maar toch had ik daar iets meer op de visie van regisseuse Sophie Barthes gehoopt. Aan de andere kant: doordat ze Giamatti’s ziel laat stelen door de Russiche maffia en dat er daarna ook nog gewoon een best spannende thriller ontstaat, dat is dan weer wel leuk. En dat Paul Giamatti zichzelf uiteindelijk toch onder ogen moet zien, dat is wel weer mooi uitgewerkt.

Weet je: normaliter is dit soort films iets moeilijker door te hebben. Eigenlijk is dit toch ook gewoon een plotfilm, wat een klein beetje jammer is. Ware het niet dat deze film wel gewoon in het rijtje past van Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Being John Malkovich en Synecdoche, N.Y.. En dat is een geweldig rijtje, if you ask me. Ook al is Cold Souls dan de ietwat toegankelijkere film in dat rijtje…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1127877

Een antwoord op “Cold Souls (2009)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *