Bad Trip (2021)

Bad TripBad Trip is deels gescript als over-simpele buddy comedy, maar voor een net zo groot gedeelte een verborgen-camera-show, waarin de makers de grenzen van sullig- en goorheid opzoeken, die bij mij wonderwel goed werkte. Zó goed zelfs, dat ik mezelf een paar keer echt hardop hoorde lachen, maar naderhand ook nog een ‘gewoon’ tv-programma keek en dat eigenlijk niet vertrouwde, omdat ik dacht dat daar mogelijk ook mensen voor de gek gehouden werden.
Gelukkig zijn de grappen die Eric – Legalize Everything – André, Lil Rel – Get Out, Tag – Howery en Tiffany – Girls Trip – Haddish uithalen, primair ook bedoeld als grap en minder om te shockeren (zoals Jackass wel vaak voor dat laatste gaat/ging)…

Het verhaal
Chris (André) en Bud (Howery) zijn al jaren vrienden die ervan dromen ‘het’ te gaan maken, maar zoals de formule bepaalt: dat lukt ze natuurlijk totaal niet. Chris is stiekem nog altijd verliefd op Maria (Michaela – The Lincoln Lawyer – Conlin), een vrouw waarmee hij op de middelbare school ooit een vak deelde. De vrouw die Buds leven nogal beïnvloedt is z’n criminele zus Trina (Haddish), dus dat beide kerels nogal als losers over komen, dat moge duidelijk zijn.

Maar Chris denkt dat z’n leven staat te veranderen, als Maria uit beleefdheid zegt dat als ie ooit in New York is, hij haar galerie maar moet komen bezoeken. Hij pikt dat totaal verkeerd op, en als Trina weer eens in de bak zit, weet hij Bud te overtuigen haar roze ‘Bad Bitch’-auto te lenen om vanuit Florida naar New York te rijden.
Natuurlijk ontsnapt net op dat moment zuslief uit de bak, en als ze haar auto mist, zet ze de achtervolging in. En dan ontspint zich een achtervolgings-road trip, terwijl onze ‘helden’ onderweg allemaal practical jokes uithalen met nietsvermoedende Amerikanen, die wonderwel naderhand vrijwel allemaal een quit claim hebben getekend, zodat de makers die beelden dus wél mochten gebruiken in de film…

Bad Trip-recensie: heerlijke quatsch en grappen die het midden houdt tussen Jackass en Borat...

Vrij groots opgezet
Hierboven vergeleek ik Bad Trip al positief ten opzichte van Jackass, maar een andere franchise waar je mogelijk ook al aan gedacht hebt is Borat, waarin hetzelfde concept wordt gehanteerd. Maar wat mij dus opviel, was dat alles best groots is opgezet. Niet dat deze film ‘beter’ is dan Borat, maar hier zijn grappen opgezet met meestal minstens drie acteurs in een verder volledig door onwetende Amerikanen gevulde scène, waarbij ze ook nog overal camera’s verborgen hebben. En dat levert dus een paar geweldige scènes op, waarbij ik een enkele scène ook zeker wel te goor vond hoor. Maar eigenlijk werd alles nóg vetter, toen ik tijdens de aftiteling de eveneens formule-plichtige onthullingen te zien kreeg. Want dat zelfs die gast, die met een mes achter één van onze helden aan komt, die quit claim heeft getekend, damn! Dat is de tijd die je in deze film steekt al bijna waard :).

Cast & crew
Ik volg Eric André op Instagram, sinds ik een half jaar geleden z’n stand-up-show Legalize Everything zag. Hij is nogal onverschrokken, maar heeft ook een best ‘schattig’ uiterlijk, waardoor hij dus met behoorlijk veel weg komt. Waarschijnlijk is dit wel de laatste keer dat hij zonder make-up niet herkend werd door de meeste figuranten/gefopten, want de film stond na een paar dagen al op nummer 1 bij de Amerikaanse Netflix, en staat dat wereldwijd inmiddels ook al. Howery had wel al wat meer make-up nodig, want wie herkent hem niet van z’n rol als TSA-agent in Get Out (waar Daniel Kaluuya nogal paniekerig mee aan de telefoon hangt)? Haddish kende ik vooral van haar optreden bij Saturday Night Live, maar zij zit hier zo onder de gezichtstatoeages en braids dat ik zelf ook even extra moest kijken om haar te herkennen. En nu glimlach ik weer direct, als ik terugdenk aan die scène waarin een omstander naar haar roept “People from the street don’t hang people from the roof!
Regisseur Kitao Sakurai is waarschijnlijk al jarenlang bevriend met André, want hij heeft ook 51 afleveringen van The Eric André Show geregisseerd (plus nog een paar ‘zijprojecten’), maar wat ik net dus zag, stemde me wel erg vrolijk: hij heeft ook een paar afleveringen van het nog uit te komen tweede seizoen van Dave geregisseerd: die serie over de witte Joodse wannabe-rapper Lil Dicky, wat misschien wel de enige serie (naast Twin Peaks dan) is waarvan ik met gemak het eerste seizoen al drie keer in z’n geheel gezien heb..!

Final credits
Bad TripIk hoef natuurlijk weinig te schrijven over een film als Bad Trip. Waarschijnlijk weet je allang of dit jouw humor is, al wil ik dus nog wel even vermelden, dat ik persoonlijk Jackass te flauw vindt. Ik vond het vooral gaaf aan Bad Trip dat ze wel echt voor de humor gaan, en niet voor het shockeren.
En dat ze dan qua goorheid toch een paar keer de bocht uit vliegen (zoals Sacha Baron – Borat – Cohen dat ook deed in Grimsby), dat werd met gemak ‘goedgemaakt’ door de hilarische grappen, duffe sulligheid en eerdergenoemde onthullingen tijdens de eindcredits…

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt9684220