Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National Lampoon (2015)

Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National LampoonAls fan van Saturday Night Live is de nuancering, die deze National Lampoon-documentaire toont, een enorm goede toevoeging aan mijn ‘fanschap’. Maar gelukkig is de ‘rivaliteit’ tussen deze grootmachten ook slechts een zijlijntje. Wat Drunk Stoned Brilliant Dead vooral is: een duidelijke, vrij straightforward reportage over de ontstaansgeschiedenis van een scherp-kritisch, humoristisch maandblad (waarin niets ’te ver’ kon gaan), dat zó succesvol werd dat niet alleen communicatiegoeroe Marshall McLuhan positief over ze was, maar ze ook veel bekender werden vanwege de vele films die ze produceerden…

Het verhaal
Nooit geweten dat de maatschappij achter Animal House en National Lampoon’s Vacation ooit werd opgezet door een paar hoogbegaafde Harvard-studenten, maar vooral Henry Beard wordt op intellectueel niveau bijna als potentiële Nobelprijswinnaar neergezet. Nu ondersteunt dat mijn ‘mening’, dat humor één van de krachtigste coping-mechanismes in het leven is, alleen maar, maar wat ik vooral wil stellen: deze documentaire trok mijn beeld van deze ‘flauwe quatsch-makers’ enorm omhoog. Met dus als ‘hoogtepunt’ de positieve woorden van eerdergenoemde McLuhan, de media-filosoof die tijdens mijn communicatie-studie als een goeroe werd gezien.

In de documentaire komen zo ongelooflijk veel grote sterren (lees: voormalige leden en makers van dit komedie-collectief) voorbij, dat onderstaande tag-lijst waarschijnlijk de langste is die ik als Filmofiel maakte. Gaaf is ook te zien, hoe vanuit Chevy Chase de ‘strijd’ met John Belushi een stuk minder heftig leek, dan de documentaire Belushi deed vermoeden. Als groot fan van de golf-komedie Caddyshack vond ik het daarnaast ook vet te ontdekken dat dat eigenlijk dus een National Lampoon-film was. Maar voor mij was de link met Saturday Night Live, en hoe producent Lorne Michaels daarvoor eigenlijk grotendeels de cast van Lampoon weglokte, het meest interessante.
Al zijn die verhalen rondom de dood van één van de oprichters ook zo interessant (één van z’n vrienden zei “Doug was looking for a better place to jump from, when he slipped.“), dat ik ook best graag een documentaire over deze Doug Kenney zou willen zien. Maar ook over de voor mij nog altijd mysterieuze Michael O’Donoghue…

Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National Lampoon-recensie: heerlijke en rijkgevulde inkijk in één van de grondleggers van de Amerikaanse komedie...

What I liked about the Lampoon was there was no ‘going too far’.
Bovenstaande is een citaat van regisseur Douglas Tirola, die als locatiemanager overigens aan bekendere projecten heeft gewerkt dan als regisseur. Maar wat hij in elk geval enorm goed weet te vangen, is de enorme creativiteit achter misschien wel het beste comedy-magazine ooit. In z’n hoogtijdagen was de Lampoon het tweede best gelezen magazine van de VS (na Cosmopolitan), en dat verraste mij nogal. Of het waar is, dat zo’n magazine in de tijd van Internet niet meer zou kunnen bestaan, of dat dat ‘ouwelullenpraat’ van de makers is, dat laat ik even in het midden. Maar dat ze vanuit een nichemarkt (college-humor) uiteindelijk zo goed als ten onder gingen aan hun eigen succes (alle sterren gingen naar grotere partijen als NBC (Saturday Night Live),  Hollywood of bv. The Simpsons), dat is natuurlijk wel een rijke bodem voor een interessante documentaire.
Daarnaast is de documentaire mooi aangevuld met animaties van beelden uit het blad zelf, waardoor ik merkte dat ik geen enkele keer de tijd in de gaten hield tijdens deze docu (iets waarop ik mezelf bij de beste films zelfs wel eens betrap). Misschien dat de schrijfcredit van Mark Monroe daar wat mee te maken heeft, want hij schreef eerder al mee aan top-documentaires als The Cove, Racing Extinction, Before the Flood, The Game Changers, The Biggest Little Farm en Icarus.

Final credits
Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National LampoonNatuurlijk is dit onderwerp zeker niet voor iedereen interessant, maar als je affiniteit hebt met komedie, hoe dat gemaakt wordt, hoe groot de hoeveelheden drugs waren die geconsumeerd werden, en welke grote namen ooit begonnen bij de Lampoon (dat “National” kwam er pas voor nadat ze een slimme advertentieverkoper wisten te strikken), dan biedt Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National Lampoon ontzettend interessante informatie én vermaak…

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt1674785