Ron Goossens, Low Budget Stuntman (2017)

Ron GoossensRon Goosens, Low Budget Stuntman is al de vierde film van het schrijf- en regieduo Steffen Haars en Flip van der Kuil, en wat een ‘heerlijke kutfilm’ is ook dit weer. Qua vertelling weer een stuk ‘kleiner’, wat in mijn ogen alleen maar positief is. Moest op een gegeven moment zelfs heel kort even aan Vlaamse films als Iedereen Beroemd en De helaasheid der dingen denken, maar die vergelijking gaat mank door de combinatie Hollandse ‘progressieve vrijheid’ (lees: “zeer lomp”) en Brabantse relativering, vermengd met een behoorlijke dosis cameo’s van Nederlandse acteurs en regisseurs die niet in alle gevallen vleiend zijn. En ik vraag me inmiddels serieus af hoeveel pubers op school de geuzenterm “Ik ben kei lam!” rondbazuinen.

Het verhaal
Ron (Tim Haars) treedt in z’n vaders alcoholistische voetsporen, ook al heeft dat voor z’n pa tot een vroeg graf geleid. Nu vertelt de voice-over aan het begin al dat Ron de film zelf ook niet gaat overleven, maar dat vergeet je vrij snel, want een dronken Ron laat zich door z’n vrienden Peter (Henry van Loon), Jan (Roy ‘Fresku’ Reymound) en Huub Smits (geen IMDb-credit) verleiden tot een stunt: hij wil met z’n auto over de openstaande ophaalbrug springen. Zo gezegd, zo gecrasht, en als het filmpje van een brandend in het kanaal springende Ron viraal gaat, lijkt Ron ineens een bekende Nederlander te worden.

Privé gaat het Ron echter niet zo voor de wind, want z’n vriendin Angela (Maartje van de Wetering) lijkt nogal wat passie te missen bij Ron, die ze bij de rest van de mannelijke bevolking van Zundert (waar de film zich afspeelt) wel hoopt te vinden. Ze wipt er dus flink op los, en na een pijnlijk hilarische scène waarin zelfs Jan z’n kwakje in Angela deponeert, vertelt ze Ron dat hij eigenlijk een sukkel is. Maar ze geeft hem nog één kans: als het hem lukt om de populaire BN’er Bo Maerten (Bo Maerten) in bed te krijgen, dan zal ze hem níet verlaten. Inderdaad: een volledig belachelijke uitdaging, maar in een Steffen & Flip-film is alles mogelijk natuurlijk. Hoe fijn dan dat op Rons virale filmpje de juiste mensen af komen, waaronder Dennie Christians manager Berrie (Michiel – Jiskefet – Romeyn), die Ron graag helpt om de goedkope stuntman uit de titel te worden. Want als stuntman kan Ron de verschillende sets afstruinen, op zoek naar de zeer begeerlijke Bo…

Ron Goossens, Low Budget Stuntman-recensie: wederom een heerlijke kutfilm van Steffen & Flip, die zelfs iets 'kleiner' durft te zijn...

Feest der herkenning
En dat is de opzet voor een leuke montage met fake sets van films van Eddy – Simon – Terstall, Marin – Brimstone – Koolhoven, Dick – Sint – Maas, Thomas – ? – Acda en Steffen & Flip zelf. Verder komt ook Arne – Black Out – Toonen nog voorbij, en waarschijnlijk mis ik er nu nog wel wat. Maar wat vooral leuk is, is hoe ze ook hun (vermeende?) imago en rariteiten tentoonspreiden, gekoppeld aan films met thema’s die ook best goed passen. Zo zou die film van Terstall over de aanslag in Apeldoorn, getiteld De Naald, best interessant kunnen zijn. Maar wat ik hiermee vooral wil tonen: de film lijkt ook de Nederlandse filmwereld wat te kakken te zetten, iets wat Steffen & Flip met het onverwachte succes van hun totaal-on-filmacademische-oeuvre indirect natuurlijk al hun hele carrière doen.

Cast
Leuk en/of opvallend hoe al die regisseurs en acteurs meegedaan hebben. Sommigen, waaronder Waldemar Torenstra, zetten bijna letterlijk zichzelf te kakken met hun rol. Nu kende ik Bo – Onderweg naar morgen, Celblok H – Maerten voor deze film totaal niet, maar ik begrijp wel waarom Steffen & Flip haar wilden voor deze lekkere rol. Totaal onnodig is haar naaktscène, maar aangezien Steffen & Flip volgens mij net zulke ‘gezonde Hollandse jongens’ zijn als ik, begrijp ik hun keuze wel. Maerten speelde eerder overigens ook al in Bro’s Before Ho’s en het prachtige Wolf, maar die rollen herinnerde ik me niet meer.
Naast Maerten is de hoofdrol natuurlijk voor Steffens broer Tim Haars, en mogelijk door hun vele samenwerkingen loopt dat zo gesmeerd dat eigenlijk alles aan z’n rol wel klopt. Henry van Loon speelt een closeted pedoseksuele kroegeigenaar Peter en semi-assistent van Ron. In z’n kroeg zitten de vaste stamgasten Jan (Fresku), Nees (Steef – Plan C, Layla M. – Cuijpers) en Huub Smits karakter te genieten van hun biertjes. In een paar scènes wordt Jans geduld nogal op de proef gesteld door de ontzettend racistische opmerkingen van Peters vader. Leukste bijrol is echter die van Chris Zegers, wiens karakter volgens mij niet toevallig de naam heeft gekregen van GTST-acteur Winston Post, want van hem lijken de makers niet zo’n grote fan te zijn (evenals Johan Derksen, btw (al lijkt die over weinig positief te kunnen zijn)). Al denk ik dat Michiel Romeyn zich ook kostelijk vermaakt heeft op de set…

Final credits
Ron GoossensJa, en daar raak ik mogelijk de kern van de kracht van Steffen & Flip-films: ze lijken zo verdomd leuk om te maken. Zeker omdat de grove opmerkingen veelvuldig tot lachsalvo’s móeten leiden op de set, en zeker met zo’n groepje ‘kutmennekes’ bij elkaar is het volgens mij vooral knap dat ze hun films überhaupt afgerond krijgen. En ook al hebben ze in de loop der jaren genoeg ervaring opgedaan om zo’n productie tot een goed einde te brengen, ze blijven dat imago van kutmennekes volgens mij graag in stand houden, gezien ook deze backstage-beelden :).
En natuurlijk weet jij allang of deze film iets voor jou is, zeker als je hun eerdere werk gezien hebt…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt5637542

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *