Premium Rush (2012)

Grappig dat ’n film, waarover de grootste discussie op IMDb over irritante hipsters en hun fixed gear-fietsjes gaat, zelf ook nogal wat overbodige hippe elementen toevoegt die je vooral kent uit Guy Ritchie-films (denk Sherlock Holmes). Daarnaast vliegt het scenario (van schrijver-regisseur David Koepp) nogal wat uit de bocht qua flashbacks en -forwards en zul je waarschijnlijk flink wat plotgaten en dommigheden kunnen ontdekken als je er naar gaat zoeken, maar ik moet toegeven dat ik eigenlijk best hard genoten heb van deze simpele adrenaline-film. Of dat komt door de aanwezigheid van topacteurs als Joseph Gordon-Levitt en Michael Shannon, door ’t feit dat ik ‘m laat op de avond met ’n paar biertjes op zag of doordat het plezier dat de acteurs en crew op de set hadden er vanaf druipt weet ik niet, maar neem de film voor wat ie is – een simpel adrenalinerijk tussendoortje – en het is lekker genieten.
En ’t feit dat alles zich op ’n fiets in Manhattan afspeelt maakte ‘m voor mij persoonlijk best geweldig…

Het verhaal
Allereerst even ’n verduidelijking van die laatste zin uit de vorige alinea, want ik kan deze recensie niet schrijven (net zoals ik de film niet kon kijken) zonder terug te denken aan die dag in mei 2005, toen ik op ’n geleende mountainbike ’n dag lang door Manhattan heb gecrosst, waarschijnlijk één van de mooiste vakantiedagen uit m’n leven belevend. Daarnaast ontdekte ik dat ’n fiets waarschijnlijk ’t makkelijkste en snelste vervoermiddel in die stad is, want als je durft schiet je natuurlijk overal doorheen.
En dat is precies wat Wilee (Gordon-Levitt) waarschijnlijk het beste van alle bikemessengers op Manhattan kan, want hij is de nummer 1 aller fietskoeriers. Met z’n volledig stalen fixed gear-fiets zonder remmen schiet hij overal tussendoor, iets wat hem goed van pas komt als ’n corrupte politieagent (Shannon) hem op de hielen zit omdat z’n laatste vrachtje wel erg lucratief blijkt te zijn. Zeker voor ’n agent met ’n gokprobleem. Maar gelukkig heeft Wilee (die naam lijkt toepasselijk, maar hij ontwikkelt zich eerder tot roadrunner dan tot coyote, maar soit) ook nog wat vrienden en wel één hele fijne (ex?)vriendin, dus hij is niet alleen. Dat hij daarnaast ook nog ’n voormalig rechtenstudent is met ’n afkeer richting corporate suits, dat maakt hem alleen maar meer ’n underdog waarmee het makkelijk identificeren is…

Maar veel meer behelst ’t verhaal ook niet. Nogmaals: wees kritisch en je hebt zo tien (plot)punten gevonden om de film op aan te vallen. Wat overigens best apart is, als je weet dat David Koepp ook de scenario’s schreef voor o.a. Carlito’s Way, Jurassic Park, Spider-Man en Panic Room. Mogelijk dat hij qua structuur daarom ook nogal wat uit de kast haalt, maar veel meer dan dat zit er ook niet in. Ook voor hem zal het gewoon ’n leuk low-budget projectje zijn geweest, verwacht ik…

Shannon vs. Gordon-Levitt
Iemand die zeker ’n goede tijd op de set moet hebben gehad is Michael –Take Shelter, My Son, My Son, What Have Ye Done – Shannon, die als corrupte agent aardig los mocht gaan. Heel even dacht ik aan Gary Oldman in Leon, maar dan net wat minder psycho. Maar natuurlijk werkt zo’n rol alleen als je wel aardig creepy bent, en dat hoef je tegen Shannon volgens mij niet te herhalen. Gordon-Levitt, één van de hardest working men in Hollywood van het moment, bewijst dat hij ook het actiegenre beheerst. Al moest hij in Looper en The Dark Knight Rises ook al aardig aan de bak, hier lijkt ie ook erg behendig op de fiets. Nu weet ik niet of hij z’n stunts allemaal zelf heeft gedaan, maar in de aftiteling zit ’n shot van z’n bloedende arm ná ’n crash op de set. Dus als hij dat ook nog beheerst, dan is ie ’n alleskunner. Zo zag ik ‘m bv. ook ooit (tap)dansen en zingen in Saturday Night Live.

Conclusie
Premium RushJa, qua adrenalinevermaak is Premium Rush zeer vermakelijk. Neem ‘m serieuzer en je geniet minder. Aan de andere kant: de film irriteerde me nergens, iets wat ’n vergelijkbare ‘enkel-vermaak-film’ als bv. Taken 2 wel ontzettend doet. Denk ’n beetje 80-/90-ies actie à la Point Break, maar dan op ’n fiets in de mogelijk coolste stad van de wereld…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1547234

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *