The Watch (2012)

Deze film staat nu (28 augustus 2012) een 5,6 op IMDb. Laat dat in elk geval je verwachtingen temperen, want als ik je vertel dat deze is gemaakt door ’n regisseur met zes jaar Saturday Night Live-ervaring en in de cast Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Will Forte, Billy Crudup, Richard Ayoade, Rosemarie DeWitt en zelfs Full Metal Jackets Gunnary Sergeant Hartman (R. Lee Ermey) rondlopen, dan zouden je verwachtingen wel eens veel te hoog kunnen oplopen. Ik verwachtte niet zoveel, maar zag dus een best heerlijke kutfilm die ik nergens serieus nam. Misschien dat ik daarom juist ’n paar keer keihard lachte. En in de zaal zaten flink wat mensen die nog een stuk harder lachten dan ik…

Weet je, iedere serieuze recensent zal deze film aardig met de grond gelijk maken. Als je gaat kijken naar het flinterdunne verhaal, het ontbreken van balans op zo’n beetje alle vlakken, plus ’t feit dat regisseur Schaffer wederom bewijst hoe groot de stap van SNL naar het witte doek is, dan zou ik hier kunnen stoppen en deze film snel vergeten. Maar daarvoor bevat de film toch enkele te leuke grappen. En dan is de film als geheel inderdaad mogelijk nog geen zesje waard, er zitten zeker wel wat grappen in die misschien wel ’n 8 verdienen.

Buddy-comedy
Okay, kort het verhaal. Als z’n nachtbewaker door ’n onbekende wordt vermoord, besluit Costco-manager Evan (Stiller) een buurtwacht op te zetten, getiteld Neighborhood Watch. Zo zou de film zelf overigens ook gaan heten, totdat Travyon Martin door iemand van zo’n neighborhood watch werd vermoord. De drie leden die zich aanmelden zijn de grote Bob (Vaugh), de dikke wat gewelddadige Franklin (Hill) en de opvallende Jamarcus (Ayoade). Waar Evan erg serieus is in z’n motivatie, daar doet Bob ’t vooral om even te kunnen ontsnappen van z’n puberdochter, terwijl Franklin z’n agressie toch ergens in kwijt moet kunnen. Jamarcus’ motivatie is wat dubieuzer, maar past wel helemaal in hedendaagse mannen-komedies, waarin alles zo grof mogelijk moet…

De vier komen er al snel achter dat er iets vreemds aan de hand is, en wat blijkt: er staat een buitenaardse invasie op ’t punt te gebeuren. Omdat de lokale politie niet echt behulpzaam is staan ze er natuurlijk alleen voor, en dan blijkt ook nog eens dat Evans Costco als ground zero dient voor de invasie. Dat maakte ’t productietechnisch wel allemaal wat makkelijker, want daardoor kon de eindscène mooi op één plek gefilmd worden.

Casual wankers
Naast deze rode draad hebben de vier mannen ook allen hun eigen subplotje natuurlijk, maar sommige daarvan leiden meer af dan dat ze echt iets bijdragen. Het biedt wel voldoende mogelijkheden om ze lekker grofgebekt te laten zijn, en wat opvalt is dat ze hier wel alle pik- en spermagrappen mogen gebruiken die in Saturday Night Live toch vermeden worden, of daar in elk geval of subtieler of scherper worden gemaakt. Voor insiders is het trouwens grappig te zien dat regisseur Schaffer in één scène voorbijkomt met SNL-buddies Andy Samberg en Jorma Taccone, die als “casual wankers” op de aftiteling staan ;).

Vonnis
Uiteindelijk is The Watch helaas een ietwat mislukte maar toch aparte combinatie van buddy-comedy en science-fiction, die zichzelf gelukkig ook nergens echt serieus neemt. Je ziet dat de film met erg veel plezier als ’n soort van tussendoortje gemaakt is. Vince Vaughn herhaalt z’n rol uit Old School, behalve dat hij nu ’n 16-jarige dochter heeft die waarschijnlijk teveel op ‘m lijkt. Jonah Hill combineert een aantal van z’n rollen, terwijl Ben Stiller z’n rol met een paar vingers in z’n neus af kan doen. De leukste verrassing in de cast was Richard Ayoade, die ik alleen kende als regisseur van het zeer mooie Submarine (een Engels coming-of-age-/eerste-verliefdheidsherinnering-verhaal), terwijl hij bij sommigen waarschijnlijk bekend is uit de serie The IT-Crowd. Hier brengt ie ’n droge weirdness mee die me ook heel even deed denken aan Flight of the Concords. Will Forte borduurt als onbehulpzame politieman voort op één van de beste SNL-karakters van de laatste tien jaar, terwijl Rosemarie DeWitt ondanks haar flinterdunne rol aantoont toch de go-to-woman te zijn als je een fris ogende en aantrekkelijke jongvolwassen vrouw zoekt, want in The Company Men viel ze me ook al op…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1298649

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *