Hit and Run (2012)

Met “FROM THE GUYS WHO WATCHED THE HANGOVER” tonen de makers direct dat je deze romantische actiekomedie nergens serieus moet nemen. Ik deed dat dus ook niet, en genoot daarom best wel van deze Dax Shepard-show. Want naast het spelen van de hoofdrol deed hij mede de regie, was hij één van de editors en schreef hij ’t scenario. Nog opmerkelijker is dat de film schijnbaar in slechts 10 weken (!!!!!!!!) van idee tot wrap-party ging, dus die enkele plotgaatjes vergeef ik Shepard wel. Daarbij vond ik vooral de dialogen tussen Charlie (Shepard) en z’n vriendin Annie (Kristen Bell) een paar keer opvallend goed geschreven…

Maar zoals je waarschijnlijk al door hebt: met hoge verwachtingen zal deze film waarschijnlijk tegenvallen. Verwacht een lekker simpel tussendoortje (Shepards favoriete film is Smokey and the Bandit, en dat zie je…), en de film biedt niet alleen ’n aardig snel verhaaltje maar ook een paar flinke vette auto’s (beide met zo’n 700 PK), leuke cameo’s en/of bekende acteurs in bijrolletjes, een paar zeer geslaagde grappen en nog iets opvallends: volgens mij deden Shepard en Bell hun stunts vrijwel allemaal zelf. De film bevat namelijk meerdere shots waarin je scheurende auto’s echt bestuurd ziet worden door Shepard zelf, met een aardig glimlachende Bell ernaast. Ook al kozen de makers tijdens de achtervolgingen wel meer voor humor dan voor vette stunts, dat dan weer wel…

Het verhaal
Charles Bronson (over die naam verderop meer) woont met z’n liefje Annie in Milton, Texas. In ’n terloopse scène werd niet voor iedereen in de zaal duidelijk dat Charlie in ’n getuigenbeschermingsprogramma zit en dus nooit terug kan naar Los Angeles, want daar zitten nog wat vervelende sujetten die nog ’n appeltje met ‘m te schillen hebben. Maar als de liefde van z’n leven een baan aangeboden krijgt in Lalaland besluit hij ’t erop te wagen, en dat gaat natuurlijk mis. Bradley – The Hangover, Limitless – Cooper speelt één van z’n voormalige partners, en niet alleen z’n dreadlock-kapsel is hierbij opvallend. Hij speelt namelijk een aardige badass, waarbij vooral de voornaamste reden waarom hij achter Charlie aan gaat erg hilarisch was. En ik denk dat ze het tijdens scriptmeetings of op de set ook wel over ’n bepaalde scène in Wet Hot American Summer hebben gehad ;).

Extreem laag budget
Okay, het script neemt ’n paar keer wat makkelijke sprongen, maar de film toont ook dat met ’n zeer laag budget (“under 100 million“, grapte Shepard tijdens ’n interview) en flink wat vrienden je in korte tijd ’n leuke en best effectieve film kan maken. In mijn ogen kunnen Luc Besson, Robert Mark Kamen, Pierre Morel en Olivier Megaton daar dus wel wat van leren. Natuurlijk helpt ’t als je als schrijver-regisseur in Bell ’n verloofde hebt waardoor de screen chemistry niet zo lastig te creëren is, en daarnaast al je vrienden gratis mee willen spelen, maar dan nog moeten de grappen wel werken, en dat doen de meeste hier wel degelijk…

En dan nog even dit
Om de ‘chaos’ in m’n hoofd te tonen, waardoor ik allerlei rare links maak tussen films, denk ik dat ik één van de weinigen ben die de link tussen Hit and Run en de meest succesvolle blockbuster van deze zomer, The Dark Knight Rises, maakte. Shepards karakter heeft de naam Charlie Bronson namelijk helemaal niet gekozen vanwege de Death Wish-/The Mechanic-acteur, maar vanwege de Engelse gevangene die Shepard volgens mij ook enkel kent uit Nicolas Winding Refns geweldige Bronson, met inderdaad Tom – Bane – Hardy in de hoofdrol..! Ook al heeft Michael Peterson de naam Charles Bronson dan weer wél geleend van Charles Dennis Buchinsky, de échte naam van mr. Bronson.
Okay, ik houd er wel mee op. Chaos in je hoofd of niet, Hit and Run is ’n leuk tussendoortje, waarvoor de makers onverwacht dus wel wat respect verdienen…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2097307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *