Madagascar 3: Europe’s Most Wanted (2012)

Mogelijk doordat ik het niet verwachtte, maar Madagascar 3 is een stuk leuker dan Ice Age 4. Nu is vergelijken niet nodig, maar ik vind het opmerkelijk dat deze serie – over een leeuw, zebra, nijlpaard en giraffe die in deel 1 de Central Park Zoo ontvluchtten maar in deel 2 er weer alles aan deden om terug te komen – eigenlijk steeds leuker wordt. Beste toevoeging is waarschijnlijk het circus, want hierdoor worden er niet alleen een aantal nieuwe karakters toegevoegd, het biedt ook geweldig 3D-spektakel..!

Aan het eind van deel 2 worden leeuw Alex (Ben Stiller), zebra Marty (Chris Rock), nijlpaard Gloria (Jada Pinkett Smith) en giraffe Melman (David Schwimmer) door de gewiekste pinguïns en chimpansees achtergelaten in Afrika, terwijl ze hen eigenlijk terug naar Amerika zouden brengen. Omdat ze nog altijd graag terug naar huis gaan besluiten ze de ‘verraders’ te achtervolgen naar het casino van Monte Carlo, waar de pinguïns en chimpansees gruwelijke winsten aan ’t boeken zijn. Helaas worden ze al snel opgemerkt door de dierenhatende politieagente Chantel DuBois (Frances McDormand) en vluchten ze met de hele groep een circustrein in, op weg naar Rome. Natuurlijk zijn de circusdieren verdeeld over hun aanwezigheid en volgt ’t verhaal daarna wat lijntjes die ook de kleintjes moeten kunnen volgen (lees: het is wel wat voorspelbaar), maar de manier waarop dit is uitgewerkt werkt goed.

Noah Baumbach
Mogelijk dat de aanwezigheid van Noah Baumbach (regisseur van o.a. The Squid and the Whale en Greenberg) als één van de schrijvers hieraan heeft bijgedragen. Want waar ik Ice Age 4 wat makkelijk en te kinderachtig vond, daar kreeg ik hier ’t gevoel dat echt elk karakter z’n eigen verhaal/achtergrond had. Nu moet ik dit ook niet te ‘groot’ maken natuurlijk, maar zo’n subtiel accentverschil maakt een groot verschil. Ik zat lekker in ’t verhaal en liet me graag meeslepen. Ook al slaat het natuurlijk nergens op dat een Franse animal control cop ook maar iets te zeggen heeft in Rome, Londen of New York, maar dat nam ik maar voor lief.

Pluspunten
Ja, naast de subtielere humor was vooral de introductie van het circus en de nieuwe karakters het grootste pluspunt in dit derde deel. Het circus zorgde ervoor dat de 3D-afdeling waarschijnlijk extra bevrediging uit hun werk kon halen, want het biedt ongelooflijke mogelijkheden. Natuurlijk raken ze hier meerdere keren ’t randje aan, maar de fun die overal vanaf spat zorgt ervoor dat je hier niet over valt. En de nieuwe karakters zijn allemaal op hun eigen manier interessant. De Russische tijger Vitaly kampt met een aardig trauma en ziet de Amerikanen liever gaan dan komen, de drollerige Italiaanse zeeleeuw Stefano gebruikt z’n zielige ogen oncontroleerbaar veel en de sexy jaguar Gia doet Alex’ hart nog sneller kloppen…

Conclusie
Ik stop met typen, want ik blijf ‘m in m’n hoofd maar vergelijken met Ice Age 4, en dat pakt steeds slechter uit voor Scrats film. Wat ik nog kwijt wil: waar ik vind dat die Ice Age-franchise over z’n top is, daar zou ik ’t niet erg vinden om over twee jaar weer een nieuwe Madagascar-film te zien. Want ook al is deze mogelijk nóg sneller, spectaculairder en schreeuweriger dan de eerste twee delen, ik vond ‘m ook leuker..!

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1277953

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *