Forks Over Knives (2011)

De tagline van deze documentaire is “Warning – This movie could save your life!“, en dat weerhield mij er een paar weken mede van deze film te kijken. Ik heb de laatste twee maanden reeds getracht om vanwege diverse ethische en klimatologische redenen m’n vleesconsumptie te verminderen, en ik weet dat ik nogal snel kan radicaliseren, dus ik was wat bang dat deze documentaire me teveel zou beïnvloeden. Wat ik zeg is dat ik dus eigenlijk bang was dat deze documentaire zulke belangrijke nieuwe feiten voor me zou hebben dat ik misschien wel helemaal af zou gaan zien van datgene waar ik in ’n maaltijd eigenlijk het meeste van geniet: vlees…

En inderdaad: toen ik gisteravond deze gruwelijk belangrijke documentaire keek kwam de drama-liefhebber in me naar boven die me deed twijfelen of ik vandaag nog überhaupt wel kaas op m’n brood wilde nemen. Want als het waar is wat de gerenommeerde artsen in deze documentaire beweren, dan is dit écht de belangrijkste documentaire die ik ooit heb gezien, omdat het een oplossing biedt voor zoveel problemen, dat het niet kiezen voor die oplossing eigenlijk strafbaar zou moeten zijn. Maar inderdaad: het radicaal omgooien van ons voedingspatroon gaat een aantal zeer invloedrijke industrieën zoveel geld kosten dat dit nooit zal gebeuren. Of ben jij nog zo naïef te denken dat onze overheden niet onder vrij directe invloed staan van de meest winstgevende industrieën van de wereld..?

Kijk, daar word ik misschien wat té cynisch, en ik vond ’t knap aan de documentaire dat je in de openingsmontage Bill Maher voorbij ziet komen. Want waar ik wel eens cynisch wil zijn over bv. de vlees- en farmaceutische industrie, daar verbleek ik behoorlijk bij Maher. Door hem te laten zeggen dat de farmaceutische industrie natuurlijk alleen geld verdient aan zieke mensen (lees: mensen met obesitas, hart- en vaatziekten, vele kankersoorten, etc.), en niet aan gezonde of dode mensen, en dat het daarom financieel interessant is voor deze meest winstgevende industrie (!) ter wereld om mensen niet gezond te maken, dat gaat voor mij zelfs wel wat ver. Ook al had ik eenzelfde gedachte na het zien van Burzynski – The Movie, waarin wordt verteld doordat kanker zo’n “serious business” is, een échte doorbraak in een medicijn door de verkopers van chemokuren e.d. zwaar wordt tegengehouden, gesteund door compleet afhankelijke organisaties als de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Forks Over Knives is een documentaire waarin de filmmaker (Lee Fulkerson) z’n eigen lichaam gebruikt om iets aan te tonen. En wat hier gebeurt is 100% het tegenovergestelde van wat Morgan Spurlock deed in Supersize Me. Daarin besloot Spurlock uit te zoeken wat het met zijn lichaam zou doen als hij elke dag drie maaltijden van McDonald’s zou nemen, iets wat hem letterlijk bijna z’n leven kostte. Hier komt Fulkerson er bij een check up achter dat hij, mede door z’n ontzettend hoge cholesterolgehalte, een erg groot risico loopt om een hartaanval te gaan krijgen. Hij besluit om z’n eetpatroon drastisch te veranderen, en wat dat met hem doet zie je in de rest van de documentaire. Maar stiekem verklapte ik natuurlijk al iets door te zeggen dat dit ’t tegenovergestelde van Spurlocks documentaire laat zien…

Maar dat is nog lang niet alles, want eigenlijk gaat de documentaire vooral over de eerdergenoemde artsen, die afzonderlijk van elkaar achter relaties ontdekten tussen ons Westers dieet, met veel vlees en melk en andere ‘gemodificeerde’ producten, en eerdergenoemde obesitas, hart- en vaatziekten en kankersoorten. De één via een inmiddels beroemd onderzoek dat gebruik maakt van een Chinees bevolkingsonderzoek (onder zo’n 800.000 mensen), en de ander via z’n werk in een kliniek. Hij was eerst chirurg, maar kwam er door ervaring achter dat een goed voedingspatroon de oorzaken van veel ziektes wegneemt, en dat patiënten al vrij snel zonder de medicijnen konden die enkel de gevolgen en symptomen bestrijden. En er komen genoeg mensen voorbij die zelfs de meest hardcore vleeseters aan ’t denken zullen zetten.
Overigens interessant om te weten is dat beide artsen (nu in de 70) op een boerderij opgroeiden in een tijd dat melk nog als het meeste gezonde eten werd gezien. Hun stap naar de overtuiging, dat het eten van vlees en eten/drinken van melkproducten ontzettend ongezond is, is een veel grotere stap dan die ik zou moeten zetten, want ik heb geen achtergrond op een boerderij…

Maar natuurlijk wordt deze documentaire door veel mensen onderuit gehaald. Zoals ik al zei: ik vind vlees gruwelijk lekker, en moet er eigenlijk niet aan denken om nooit meer vlees te eten. Dat gaat denk ik ook nog niet gebeuren, maar ik heb m’n consumptie inmiddels wel met zo’n 60% teruggedraaid. Als iedereen dat zou doen zouden we overigens al onze klimaatdoelstellingen ruimschoots halen, maar dat even terzijde (deze documentaire gaat over onze gezondheid, niet over de enorme CO2-uitstoot die de vleesindustrie veroorzaakt (groter dan die van de transportsector!) en ’t feit dat we met al ’t graan dat nodig is om ons slachtvee te voeren bijna negen miljard mensen zou kunnen voeden). Maar als ’t nog maar voor de helft waar is van wat deze artsen beweren – zij zijn van mening dat 70 tot 80% van de ziektekosten wegvallen als we stoppen met vlees te eten – dan betekent dat dus ook dat de farmaceutische industrie keihard onderuit zal gaan.
En ja, dat mag natuurlijk niet hè, want dat is slecht voor de economie…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1567233

Zoals de meeste écht belangrijke documentaires ben ik bang dat deze ook vrijwel nergens uitgebracht zal gaan worden, dus bestel ‘m online op de officiële website: www.forksoverknives.com.

4 Antwoorden aan “Forks Over Knives (2011)”

    1. Hmmmmmm, de man achter deze link gebruikt ongeveer 75% van z'n ruimte om argumentloos te roepen dat Campbell een slechte onderzoeker is, en daarnaast geeft hij wel wat goede tegenargumenten. En het linke is: ik wil ook graag geloven dat vlees wél goed voor je is, want ik vind het zo lekker. Maar hij kan net zo goed heel tactisch verwarring willen zaaien. Dat artikel waar hij telkens naar verwijst is ongveer 400 A4'tjes lang, dus daar ben ik nog niet aan gegaan…
      Shit, nu ben ik ook verward, en een 'complottist' (je weet wat ik bedoel ;)) zou nu dus kunnen concluderen dat 't de tegenstanders van deze documentaire met één webpagina is gelukt om mijn fanatisme onderuit te halen. Maar zo ver wil ik nog niet gaan…

      1. het is inderdaad erg lastig om een zuivere mening te vormen met zoveel tegenstellingen en vooral ook tegengestelde belangen. Deze criticus is ook arts, maar verkoopt ook boekjes… tja, dan wordt het moeilijk om “de waarheid” te achterhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *