A Good Old Fashioned Orgy (2011)

Nee, A Good Old Fashioned Orgy is geen geweldige film, maar ik heb wel een paar keer keihard gelachen (ik wilde één keer zelfs applaudisseren), voelde zelfs een lichte verwantschap bij sommige scènes, en weet ook zeker dat ik ‘m nog wel vaker ga zien…

Ik schaam me inderdaad niet om toe te geven dat ik aardig genoten heb van deze mix tussen Hall Pass en Old School, met zelfs een klein beetje Humpday in de mix. Het is een coming-of-age verhaal over een stel 30-ers die misschien al eerder wat ‘of age’ hadden mogen komen, maar als ik dat typ denk ik ook: “Hey, who am I to judge..?” ;)
Daarbij bevatte het groepje vrienden genoeg diversiteit in karakters, en wat mij betreft zelfs afdoende karaktermotivatie (voor zo’n film, mind you!) om lekker mee te gaan met hun verhaal, problemen en oplossingen. En ik vond de resolutie van hoofdrolspeler Jason – SNL – Sudeikis helemaal niet zo’n ongeloofwaardige ver-van-m’n-bed-show…

Het verhaal gaat dus over een groep vrienden, die als sinds de middelbare school het overgrote deel van hun vrije tijd spenderen in het vakantiehuis in de Hamptons van de vader van Eric (Sudeikis). De vader-cameo ga ik niet verklappen, en na de initiële verrassing en glimlach stelt die ook weer niet zo heel veel voor hoor. De groep bestaat verder uit de chubby Mike, de nerderige workaholic Adam en de wannabe-rocker Doug Duquez (ik herkende met moeite de übernerd uit Freaks and Geeks, Martin Starr, zie foto rechts). Daarnaast bevat de groep ook een aantal dames, te weten de stuck up therapeute Alison, de wat ‘dozerige’ Laura, het rare bloemenmeisje Willow en de stiekem-veel-te-fijne-Kate-Beckinsale-look-a-like Sue. Vrijwel allemaal gespeeld door vrij onbekende acteurs, maar ze passen goed in hun rol. Net buiten de groep vallen de newlyweds Glenn (Will – ex-SNL – Forte) en Kate (een opvallend Amerikaans klinkende Lucy – You Will Meet a Tall Dark Stranger, Bad Teacher – Punch), maar de manier waarop ze zich uiteindelijk toch bij de orgie uit de titel willen voegen veroorzaakt een leuk ‘cultureel-misverstand-grapje’.

Ja, de orgie uit de titel vindt wel degelijk plaats. De vriendengroep staat namelijk bekend om het organiseren van de meest geweldige en foute feestjes in het vakantiehuis, maar als Erics vader bekend maakt dat hij het huis wil verkopen komt de groep nog voor één laatste keer samen, om écht afscheid te nemen (zowel van het huis als van hun onbezonnenheid?). En wat is dan leuker dan het organiseren van een besloten orgie met je beste vrienden..?
Natuurlijk is niet iedereen even enthousiast, maar uiteindelijk hebben alle karakters hun eigen reden om toch ja te zeggen tegen iets wat de meest memorabele avond van hun leven zal gaan worden, of toch niet..?

Zoals ik al zei: ik heb hard gelachen. Natuurlijk is het geen geweldige film (ik keek naderhand Old School nog een keer, en die staat toch wel aardig bovenaan in dit ‘willen-we-wel-opgroeien?’-genre), maar ik vond ‘m nergens vervelend of te plat. Daarnaast bevat de film een flink aantal woordgrappen dat aantoont hoe het Amerikaans Engels veel meer ‘leeft’ dan bv. het Nederlands, maar vooral ook hoe de schrijvers (of acteurs, mogelijk is er wat geïmproviseerd) scherpe spreektaal beheersen. Let daarvoor overigens niet teveel op de ondertitels, want in de vertaling is die ‘scherpte’ verloren (wat niet echt een verwijt is, want ik weet uit ervaring hoe lastig dat kan zijn).

Love it or hate it, but I loved it… Kinda…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1231586

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *