Your Highness (2011)

Verkrachtende minotaurs, aanrandende wijze tovenaars en een main event met de titel “The Fuckening” zullen direct duidelijk maken dat Your Highness op geen enkel moment serieus genomen moet worden. Als je dat wel doet, dan kun je lekker meedoen op IMDb en overal over klagen (alhoewel die Amerikanen natuurlijk vooral klagen over de hoeveelheid “FUCK” in de film), maar doe het alsjeblieft niet. Of vermijd deze film, want het is namelijk één grote quatschfilm, met Amerikaanse acteurs die af en toe hun Engelse accent vergeten, heel veel referenties bevat naar het zo stoned als een garnaal zijn, met een verhaal dat vrij ‘dun’ is, maar ook nooit meer wil zijn dan een heerlijke stoner comedy.

Ik zag ‘m echter vrij nuchter, maar heb wel genoten. Natuurlijk weet ik dat je niet kritisch moet zijn als Danny McBride het verhaal geschreven heeft. Samen met z’n Eastbound & Down-maatje Ben Best schreef hij het scenario, en nam hij ook één van de hoofdrollen voor z’n rekening als de nogal luie prins Thadeous. Thadeous staat continu in de schaduw van z’n oudere broer Fabious, een rol van de Oscargenomineerde James Franco. Onderweg komen ze ook nog een stringdragende Oscarwinnares tegen (Natalie Portman), die haar mannetje meer dan staat. En dan heb je al lang kennis gemaakt met Belladonna (Zooey Deschanel), evil wizard Leezar (een onherkenbare Justin – Mulholland Drive – Theroux) en Julie (Toby – Infamous, W., Captain America: The First Avenger – Jones). Inderdaad: regisseur David Gordon Green heeft een flink aantal grote namen weten te strikken voor een ontzettend foute film. Waarschijnlijk komt het door z’n critically acclaimed films als All the Real Girls (met Deschanel en McBride), Undertow (geproduceerd door Terrence Malick..!!) en George Washington. Een paar jaar geleden verraste hij echter met Pineapple Express, een blow-komedie met Seth Rogen, James Franco én Danny McBride.

Maar okay, waarom typ ik bovenstaande allemaal? Is het omdat ik me schaam dat ik best wel genoten heb van deze enorme FOUTE film, en ik de credits van de makers wil tonen om zo m’n schaamte wat te verminderen? Of is het omdat ik toch wel ietwat teleurgesteld ben in deze film, juist vanwege de credits van de makers?
Ik denk van beide een beetje. Your Highness is zeker Greens ‘minste’ film. Maar het is ook z’n minst ambitieuze film, als in: hij wilde ook vooral een over-the-top fout en leuk absurdistisch verhaal vertellen. En dat lukt ‘m dan weer wel. Ook al is het vooral een opeenstapeling van grove scènes en heel veel ‘slechte’ maar af en toe hilarische one-liners als “The Fuckening has begun!” (de rest ‘werkt’ alleen als je de film gezien hebt). En ik vraag me af of Natalie Portman de Oscar had gewonnen als deze film vóór de Oscaruitreiking uitgebracht was ;).

Ja, ik hoop dat je door hebt of dit wél of niet iets voor je is. Hij zit aan de foute en absurde kant van het rijtje Pineapple Express, Hall Pass, Land of the Lost en Year One. En vooral van die laatste twee kon ik maar nét genieten. Waarschijnlijk is het ook zo’n ‘wel of niet juiste moment’-film, waarbij ik me voor kan stellen dat deze film erg leuk is om stoned of dronken met een paar vrienden te kijken…

Eigenlijk durf ik niet meer te melden dat ik aan het begin van de film nog dacht: “Hey, die meneer Green weet wel de karaktermotivatie ver door te voeren“, want dan ga je mogelijk nog denken dat ik wél serieus over deze film heb nagedacht ;).

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1240982

Een antwoord op “Your Highness (2011)”

  1. Ik had moeten luisteren naar je en deze film gewoon niet moeten kijken. Wat een walgelijke film. 2 uur van mijn leven die ik dus niet meer terug krijg. Ik kan er zo veel over zeggen, maar het is alleen maar negatief, dus doe ik dat maar niet. Pffff… op naar een betere film ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *