13 (2010)

Ondanks de aanwezigheid van Ray Winstone, Sam Riley, Jason Statham, Michael Shannon, Alexander Skarsgard, Mickey Rourke en zelfs good old Ben Gazzara is deze remake compleet overbodig en lang niet zo goed als die verrassende Georgisch-Franse zwart-wit cultfilm 13 Tzameti uit 2005. Ook al stond dezelfde regisseur aan ’t roer, de film is nergens zo VET als het origineel, helaas.

Direct na afloop hoorde ik een paar mensen zeggen: “Ja, best een vet gegeven, maar niet helemaal perfect uitgewerkt.”. Ik wilde ze toen graag wijzen op het origineel, waarin dat wel geweldig gebeurde, maar mogelijk krijg je dit als iemand, die zonder geld een geweldige duistere cultfilm kon maken, ineens een Hollywood-budget en bijbehorende ‘beperkingen’ tot z’n beschikking krijgt. Alle scherpe kantjes zijn er nu vanaf, er wordt ook net iets teveel ‘uitgelegd’ en de karakters worden nogal standaard geïntroduceerd, waardoor je als kijker al te snel weer terug in je ‘comfort zone’ belandt, waardoor de echte spanning te snel verdwijnt. Dat was namelijk het knappe aan het origineel, dat je vrij lang geen bal snapte van wat er nu precies aan de hand was.

Okay, maar waar gaat de film dan over?“, hoor ik je denken.
Nou, de hoofdrol van Vince wordt gespeeld door Sam Riley, die je mogelijk kent als Ian Curtis uit Anton Corbijns Control. Hij spreekt hier ineens best goed Amerikaans Engels, ook al is z’n stem opvallend laag. Hij is klusjesman, en na een zwaar ongeluk van z’n pa is het gezin waarin hij nog altijd opgroeit financieel compleet aan de grond geraakt. Tijdens een klus hoort hij de heer des huizes praten over een klus waar hij veel geld mee kan verdienen. Het klinkt allemaal wat mysterieus, maar niet veel later neemt Vince zijn plaats in en wordt hij via via naar een geheime locatie geleid. Daar wordt ie echter onderdeel van een spelletje waar hij beter geen deel van uit had kunnen maken. Ik zal daar niet veel over vertellen, want die onthulling is de grootste kracht van deze remake.

Nee, ik ga sowieso niets meer vertellen. Qua film is dit wel een voldoende hoor, zo’n aardig tussendoortje voor de mainstream-kijker, maar als je dit gegeven in z’n volle pracht wilt zien, klik dan maar eens hierop, en dan zie je welk origineel ik bedoel. Die film won namelijk een prijs op het Sundance festival. Deze zal nergens in de prijzen vallen, verwacht ik. Ondanks die geweldige cast…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0798817

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *