Unknown (2011)

Na het zien van de trailer dacht ik: “Hey, interessant gegeven. Helaas dat in 99% van de (Hollywood-) gevallen zoiets heel slecht wordt uitgewerkt.” Ik moet zeggen dat de film een stuk beter is dan ik vreesde, ook al geniet je het beste van een film als deze als je niet ál te kritisch bent. Ben alleen een beetje bang dat ik teveel films gezien heb om nog verrast te worden door multiple plot twists. Maar de sfeer en spanning zat er best goed in, zeker als je weet dat de film gemaakt is door de regisseur van het Paris Hilton-vehikel House of Wax..!

In Unknown speelt Liam Neeson dr. Martin Harris, met z’n vrouw op weg naar een conferentie over biotechnologie in Berlijn. Aangekomen bij het hotel blijkt hij een koffertje te zijn vergeten, dus hij gaat snel alleen in een taxi terug. Onderweg krijgt de taxi echter een ongeluk, en Neeson wordt vier dagen later wakker uit een coma. Omdat hij bang is dat z’n vrouw in paniek door Berlijn rent verlaat ie veel te snel het ziekenhuis, om erachter te komen dat z’n vrouw hem niet herkent, en de arts in het ziekenhuis dus toch gelijk had en dat ie nog rust nodig had. Maar hey: als je Neeson de laatste jaren gevolgd heeft, dan weet je dat hij niet vaak meer tekent voor ‘rustige’ films, dus er moet meer aan de hand zijn.

Tal van verwikkelingen verder ontmoet Neeson herr Jürgen, een voormalig Stasi-spion die wat aardige uitspraken heeft over het recente verleden van Duitsland, gespeeld door Bruno Ganz. Het is altijd fijn om Ganz te zien spelen, en hier schittert hij ook lichtjes. Zeker de scène met Frank Langella (Hitler meets Nixon? :)) zal ik me wel effe blijven herinneren. In elk geval langer dan de film zelf, want na afloop moest ik direct toegeven dat deze film niet in mijn top-25 (of top-50) lijstje van dit jaar zal komen. Daarvoor raakte de film me nergens, ondanks dat de twists in het plot verrassend waren.
Weet je: Unknown is gewoon een best goed gemaakte thriller, die door heel veel mensen (die niet zoveel (of zo intens) films kijken als ik) als een geweldige thriller zal worden gezien. En misschien moet ik inderdaad eens rekening gaan houden met het feit dat ik wel eens wat té kritisch aan het worden kan zijn, of dat ik het scenario van zo’n film aan té lastige vragen onderwerp…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1401152

Een antwoord op “Unknown (2011)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *