Fanboys (2008)

Zo, een film over zware Star Wars-fans waarvoor je zelf niet per se van Star Wars hoeft te houden, maar zeker ook niet voor iedereen is. Een beetje ’n mix tussen Road Trip en de Kevin Smith-films, met af en toe een geweldige grap, maar uiteindelijk ook best wel snel weer vergeten. Ondanks de geweldige hoeveelheid cameo’s.

Daarnaast bevat Fanboys een licht dramatisch subplotje, dat één van de Weinstein-broers (en producenten van deze film) er eigenlijk uit wilde halen. En ik snap zijn beweegredenen wel, ook al is het hem niet gelukt. Met een betere regisseur had dat verhaallijntje voor meer en mooier drama kunnen zorgen, wat de film waarschijnlijk beter had gemaakt. Nu hangt het er helaas maar een beetje bij.

Fanboys gaat dus over een paar gruwelijke Star Wars-fans. Nerds is nog een eufemisme. Jay Baruchel (die lillikkerd uit She’s Out of My League) en Dan Fogler (uit Balls of Fury) ken je mogelijk, en die passen wel goed in het verhaal. De overige nerds kende ik niet, behalve Kristen Bell dan, Sarah Marshall uit die film waarin de hoofdpersoon haar probeert te vergeten. Rare is dat ze hier een nerd speelt, terwijl iedereen kan zien hoe fijn ze is natuurlijk…

Okay, het jaar is 1999, een maand of zes voordat Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace uit gaat komen. Voor de echte fan natuurlijk een orgastisch moment, dat in dit geval geen moment te vroeg kan komen. De jongens zijn begin 20, maar dromen al vanaf hun jeugd om de Skywalker Ranch te bezoeken. Nu deze nieuwe Star Wars-film eraan komt, en één van de jongens ook nog terminale kanker heeft (het subplotje dat ik eerder noemde), besluiten ze om in te gaan breken bij meneer Lucas om de film als eerste te kunnen zien.

Inderdaad: in films is dat wél een mogelijkheid ;). Onderweg vanuit het oosten van Amerika maken ze tal van avonturen mee. Ze rijden naar Iowa, om daar een paar Trekkies te pesten (Star Trek-fans, voor de niet-wetenden: dé grote ‘vijanden’ van de Star Wars-fans; ach ja: je moet wat met je leven…). De rest van hun avonturen zijn in m’n herinnering best leuk, maar ik ben ze ook alweer half vergeten. Deels doordat ik deze film op 1 januari keek, en ik toch lichtelijk gaar was, maar deels ook omdat het wel leuk was, maar niet zó leuk.

Tuurlijk heb ik me als filmofiel wel vermaakt met al die cameo’s, en de verwijzing dat de de serieuze-grote-mensen-wereld voor the Dark Side staat is ook best grappig, maar uiteindelijk niet meer dan een makkelijk en vermakelijk tussendoortje. Niets meer, ook niets minder…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0489049

Een antwoord op “Fanboys (2008)”

  1. Je hoeft idd niks van star wars te weten om deze film leuk te vinden. Ik heb de eerste 2 star wars films na een half uur uitgezet en ben nooit meer aan ‘Return’ begonnen.
    Ik wist gelukkig wel dat de vete tussen SW fans en Trekkies (sorry; Trekkers) echt bestaat en dat er mensen zijn die in het uiten van hun liefde voor deze films ongeveer 2 lichtjaar te ver gaan, waardoor ik de karikaturen in deze film erg leuk vond.

    Ik vond m leuker als filmofiel zelf denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *