The Wild and Wonderful Whites of West Virginia (2009)

The Wild and Wonderful Whites of West Virginia is een documentaire over de familie van Jesco White, wiens verhaal mij eerder gruwelijk raakte in White Lightnin’. De zoektocht en primitieve drang naar vrijheid maakt van de Whites de ’true rebels of the south’, aldus Hank Williams III. En wát een documentaire is dit geworden..!

Allereerst: ik kwam gisteravond lichtelijk aangeschoten thuis van een feestje. Niet al te gek, maar wel genoeg om niet direct naar bed te willen. Ik had deze documentaire al een tijdje liggen, en zeker omdat White Lightnin’ dus in mijn top 10 van het afgelopen jaar stond, was ik wel benieuwd naar zijn familie. Maar dat het zo ‘erg’ zou zijn, had ik nooit kunnen verwachten. Om het effe populair te zeggen: ik denk dat Jerry Springer ze nog eens niet uit zou durven nodigen…

Hank Williams III zingt het mooi in z’n ode aan de overleden D. Ray White, de beste mountain-tapdancer uit zijn tijd: “They don’t need nothing from nobody, ‘cause they’re already doin’ fine…“. De Whites wonen in Boone County, ergens in het zuiden van West-Virginia. Ze zijn trots dat ze redneck-hillbillies zijn en willen het liefste ook met rust gelaten worden. Reden te meer om respect te hebben voor de documentairemakers, dat ze een jaar lang met deze familie hebben kunnen optrekken.

Natuurlijk is het erg gaaf te ontdekken dat de hoofdrolspeler uit White Lightin’ überhaupt nog leeft. Nog gaver is het te zien dat ie nog steeds op het randje van de waanzin balanceert, maar door deze documentaire zie je dat hij helemaal niet de meest waanzinnige in z’n familie is. Nom de dieu, wat een hoop ellende hangt er om die familie heen. Mensen die ‘weten hoe het allemaal moet’ zullen best pissig kunnen worden vanwege deze documentaire. De familie is verantwoordelijk voor het overgrote deel van de criminaliteit in het dorpje, maar ook als de sheriff geïnterviewd wordt zie je iets van trots dat die beruchte familie wel in zijn stadje woont. En hoe Mamie White het zelf ook uitlegt: “D. Ray was being pushed around and cheated enough for him to realize that cheating was perhaps the best way to make a living“, of iets dergelijks.
Het is inderdaad erg makkelijk om ze meteen als asociale klootzakken in een hokje te plaatsen, maar de drang naar vrijheid en de loyaliteit aan elkaar is ook intrigerend en bewonderenswaardig. Ergens voelt het als een familie die je eigenlijk alleen in een film tegen kunt komen, maar ze bestaan dus echt…

The Wild and Wonderful Whites of West VirginiaOndanks de aanwezigheid van de echte Jesco White focust de documentaire zich overigens meer op de vrouwen in de familie, namelijk Mamie (the biggest), Sue Bob (the meanest) en Kirk (the baddest). Kirk is in verwachting, en door problemen met de baby na de geboorte wordt deze een tijdje in het ziekenhuis gehouden. Een paar dagen later blijkt ze echter door de kinderbescherming meegenomen te zijn, waarschijnlijk omdat ze sporen van drugs in het bloed van de baby hebben aangetroffen. Niet zo raar, als je Kirk vrij snel na de geboorte al coke (o.i.d.) ziet snuiven, in de ziekenhuiskamer..!
En natuurlijk heeft de kinderbescherming dan gelijk, want je ziet aan alle kids in de familie dat ze vrijwel geen kans hebben de ellende te ontvluchten. Maar dat maakt de pijn van Kirk niet minder, en de scène waarin ze het te horen krijgt niet minder indrukwekkend…

Ja, als je White Lightnin’ hebt gezien en meer wilt weten over de echte Jesco en z’n familie, of als je eens wilt zien hoe goed jij het eigenlijk hebt, dan is The Wild and Wonderful Whites of West Virginia een ‘must’. Ik ga me deze documentaire misschien wel net zo hard herinneren als dat ik White Lightnin’ nog altijd herinner…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1396227

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *