Despicable Me (2010)

Zo, na drie nogal ‘duistere’ films (La Horde, Valhalla Rising en Black Death) was het afgelopen maandag tijd voor heerlijk vermaak, en dat kreeg ik 100% met Despicable Me. Ik heb me keihard kapotgelachen om Gru en vooral z’n Minions, ook al moest ik een 3D-bril dragen. Zou ik daar toch aan gaan wennen dan..?

Despicable Me gaat over een schurk die er alles aan doet om de grootste schurk van de wereld te worden. Niet dat hij écht evil is (het blijft animatie natuurlijk), maar het gaat hem meer om de trots van z’n moeder te winnen. In z’n ‘underground lair’ bekokstooft hij tal van misdaden met z’n rechterhand Dr. Nefario en z’n miljoenen één- of twee-ogige minions, die gewoon letterlijk ook “Minions” heten. Naast één- of twee-ogig zijn ze ook één- of twee-hersencellig, want hun onintelligentie zorgt voor erg veel grappige momenten, en inderdaad echt wel meer dan wat je in de trailer al hebt gezien.

Maar dit is natuurlijk geen film om iets over het verhaal te vertellen. Want je weet echt wel wat er gebeurt als er op een gegeven moment drie weesmeisjes bij hem aanbellen en hij ze in huis neemt. En ik moet toegeven: die meisjes zijn wel heel erg cute. Denk zelfs dat ene Geert W. daar misschien wel week van zou worden, zelfs als ze een hoofddoekje zouden dragen ;).

Okay, is dit dan de leukste animatiefilm van het jaar? Ik denk het wel, maar volgens mij is het ook de enige die ik dit jaar gezien heb… Is het ook de beste animatiefilm van de afgelopen vijf jaar? Nee, dat niet. Qua verhaal steekt Up er wel aardig met kop en schouders bovenuit, maar die was dan ook geschreven door de schrijver/regisseur van The Visitor en The Station Agent, terwijl de makers van Despicable Me zeker niet die ervaring hebben. Wat wel opvallend is: deze film is niet gemaakt door Pixar of Fox Animation, maar door een nieuwe studio.
En dan denk ik: fijn debuut..!

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1323594

2 Antwoorden aan “Despicable Me (2010)”

  1. Leuk dat ik, nu ik m gezien heb, op mijn eigen reactie hierboven kan aansluiten. Minder leuk is dat dus inderdaad mijn verwachtingen een paar verdiepingen te hoog lagen. Niet dat deze niet leuk is, maar hij was toch een stukje kinderlijker als ik gedacht had. Gelukkig stond deze op IMDB een 7.5, waar ik me redelijk bij aansluit (liever een 7). Ik was bang voor zo’n overdreven 9 als bij inception.

    Grote winnaar beste animatiefilm van 2010 blijft voor mij dus How to Train your Dragon. Ben benieuwd of Oscar er ook zo over denkt. (Zal TS3 wel worden)

    p.s. Wel gaaf dat er boven alle boeven in deze film één alles overheersende uber-boef is, en dat is dezelfde als in onze wereld…

  2. Zo benieuwd hiernaar! Ik vreet dit soort ‘animatiefilms ook voor volwassenen’ sowieso al, en ik ben gek op sterke debuutjes. Ik hoor mensen hier erg enthousiast over zijn, en na deze review hoop ik niet dat mijn lat inmiddels veel te hoog ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *