Cop Out (2010)

Hmmm, een film van Kevin – Mallrats, Clerks, et cetera – Smith mét Bruce Willis, en ik had er nog nóóit van gehoord toen ie vorige week op DVD verscheen. Als behoorlijke fan van z’n eerdere films dacht ik: “Hè, waarom ken ik deze niet?“. Nu weet ik ’t wel: hij is namelijk niet echt de moeite waard…

In Cop Out speelt Bruce Willis politie-agent Jimmy die inmiddels al negen jaar samenwerkt met Paul, een rol waarvan ik bijna de hele film dacht dat het Chris Tucker was, maar het bleek Tracy Morgan ;). Jimmy’s dochter gaat trouwen, hij kan de bruiloft eigenlijk niet betalen (en de irritante nieuwe man van z’n ex – een best aparte rol van de ‘Smithiaanse’ Jason Lee – wel), en besluit daarom een zeer waardevol honkbalplaatje te gaan verkopen. Maar op het moment dat ie dat doet komt Seann William Scott (je weet wel, die gast met twee n-en aan ’t eind van z’n voornaam, Stifler uit American Pie) met z’n maatje de zaak overvallen en jatten ze z’n honkbalplaatje. Hoppakkee, achter hem aan, heeft ie ‘m net verkocht voor wat drugs aan een gevaarlijke Mexicaan, die voor zo’n film eigenlijk veel te grof is (serieus). En dan lijkt Pauls veel te lekkere vrouw ook nog vreemd te gaan. Drama drama drama…

Je kent de buddy-cop-films uit de jaren tachtig waarschijnlijk wel, met Lethal Weapon als bekendste uit de reeks. Kevin Smith wil wel degelijk een hommage brengen aan die films, maar het lukt het niet om zich dan in te houden qua humor en goorheid. En daardoor werd het geklungel in het eerste half uur van de film eigenlijk best irritant. Als in: “Nog één tegenslag en ik laat de film gewoon doorlopen terwijl ik naar het toilet moet”. En dát doe ik dus vrijwel nooit…

Nee, hij deed het niet voor mij. En dat is jammer, zeker gezien de eerder getoonde kwaliteiten van Smith. Nu moet ik toegeven dat de scènes met Seann William Scott wel erg leuk waren, want hij speelt de veel-te-geïnteresseerde-en-praatgrage overvaller met verve, en als ik daaraan terugdenk glimlach ik wel weer. Helaas toont Tracy Morgan het ex-SNL-syndroom, als in: bijna niemand uit SNL krijgt ’n succesvolle carrière buiten dat geweldige programma om. Bruce Willis fietst op halve kracht door de film, en meer hoeft ie eigenlijk ook niet te doen hier.

Als er weinig anders meer te huur is, okay, maar anders: kijk een betere film..!

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1385867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *