Gigantic (2008)

Dat deze film pas twee jaar na z’n officiële release in NL op DVD wordt uitgebracht komt waarschijnlijk door de ‘quirkiness’ van het verhaal, want hoe ‘verkoop’ je een film over een 28-jarige alleenstaande matrassenverkoper met een 80-jarige vader die graag paddo’s met hem consumeert, terwijl hij zelf al vanaf z’n 8e een Chinese baby wil adopteren en er dan ook nog ineens een gruwelijk fijne Zooey Deschanel in slaap valt op een 14.000-dollar matras dat net daarvoor door haar vader John Goodman is gekocht? Okay, effe ademhalen…

Had ik het al gehad over de bijrol van Zach – baardmans uit The Hangover – Galifianakis? Hij speelt een metaforische zwerver die hoofdrolspeler Paul – Little Miss Sunshine – Dano als ’n soort Cato uit The Pink Panther maar blijft aanvallen. Het waarom van deze aanvallen en metafoor zal echter lang niet door iedereen begrepen worden (en dus ook door velen op IMDb als ‘stom’ worden betiteld). Instinctief voelde ik ’t wel, ook al kan ik ’t nog niet precies verwoorden. Waarschijnlijk staat de zwerver symbool voor z’n eigen eenzaamheid of zo…

Weet je: Gigantic bevat een paar hele mooie scènes. Daarnaast is het best vet als je als debuterend regisseur naast bovengenoemde acteurs ook nog Ed Asner en Jane Alexander als ouders op kunt laten draven. Maar toch is Gigantic ook niet compleet in balans. Sommige scènes lijken nog wat ‘onaf’ of net niet op hun plek, en andere scènes zouden juist weer meer tijd verdiend hebben. Misschien was het beter geweest als er een volgende draft van het scenario verfilmd was, want potentie en talent heeft regisseur Matt Aselton zeker. En dat maakt Gigantic toch ook wel weer interessant…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1176251

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *