A Serious Man (2009)

Na het wat luchtigere Burn After Reading komen de broertjes Coen nu weer met het ’n stuk diepere A Serious Man, zeer waarschijnlijk qua setting behoorlijk autobiografisch. Het gave aan deze film is dat het weer een puzzel met zoveel lagen is, dat het voor mij op dit moment eigenlijk nog niet mogelijk is om écht de kracht van deze film te begrijpen. En daarnaast was de film ook nog eens erg vermakelijk…

In A Serious Man volgen we Larry Gopnik, een professor in wis-/natuurkunde die langzaam z’n leven uit elkaar ziet vallen. Natuurlijk kan ik het over z’n vreemdgaande vrouw hebben, wiens nieuwe vriend niets liever wil dan het hebben van een goed gesprek met Larry. Of over die Koreaanse student die graag een voldoende wil, of over die fijne buurvrouw die graag naakt ligt te zonnen? Maar als ik daarmee begin, dan zou ik het ook over al die rabbi’s moeten hebben, en over z’n broer, kinderen, en dan zou ik nog uren bezig kunnen zijn. A Serious Man bevat namelijk zoveel aparte/weirde/grappige/bekrompen/getroebleerde karakters dat de oppervlakte van de film sowieso al erg vermakelijk is.

Om A Serious Man op een dieper niveau te begrijpen is het fijn om kennis van de bijbel te hebben. Het verhaal lijkt namelijk behoorlijk sterk op het boek van Job uit het Oude Testament. De film is denk ik wel meer dan dat, maar als je dat boek helemaal analyseert, dan zal de puzzel uit deze film ook voor een zeer groot deel in elkaar vallen. Daarnaast wordt ook een gedachtenexperiment van kwantummechanica grootheid Eric Schrödinger aangehaald, wat bekend staat als het onzekerheidsprincipe. Professor Gopnik haalt het zélf aan in één van z’n lessen, maar lijkt niet door te hebben hoe dit principe ook wel eens op z’n eigen leven van toepassing zou kunnen zijn…

Inderdaad, zoals je al ontdekt zult hebben: de Coens zijn weer goed bezig geweest ;) . En dan heb ik het nog niet over de introscène en de quote aan het begin van de film gehad: “accept with simplicity everything that happens to you”.

Tjongejonge, ik wil deze film nog een keer zien :) .

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1019452

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *