Law Abiding Citizen (2009)

Great idea, poor ending“, was een commentaar op IMDb op Law Abiding Citizen, de nieuwe film van F. Gary Gray met Jamie – Ray – Foxx en Gerard – 300 – Butler. Ik zou “Interesting idea, poor ending” als commentaar achtergelaten hebben op IMDb. Nee, eigenlijk zou ik “Interesting idea, cool execution in the first half, poor ending” hebben getypt…

Law Abiding Citizen levert commentaar op het Amerikaanse rechtssysteem, waar soms een deal wordt gemaakt met de ene moordenaar om de andere moordenaar zeker vast te kunnen zetten. Ergens zijn we hier misschien allemaal wel aan gewend, maar hoe anders zou dat voelen als je vrouw en dochter worden vermoord en dan eigenlijk ook nog de verkeerde moordenaar wordt veroordeeld en de échte er met drie jaar vanaf komt? Dat overkomt Gerard Butler, die tot overmaat van ramp ook nog de (ongewilde) ‘handshake’ van de assistant district attorney met die echte moordenaar voor de ogen van talloze journalisten ziet…

Okay, natuurlijk voelt zo’n kerel dan wraakgevoelens. Of nee: gevoelens van onrechtvaardigheid. En in veel van z’n volgende acties kun je als kijker best ver mee gaan, want natuurlijk wil je de moordenaar van je dochtertje keihard vermoorden…

Law Abiding Citizen is allereerst een aardig geloofwaardige aanklacht tegen dit deal-maken-systeem. Ik ging in elk geval wel mee met Gerard Butlers karakter. Zijn wanhoop is redelijk voelbaar. Niet dat het écht een goede film is, maar voor een film uit de ‘mainstream’ was ie goed invoelbaar. Daarna gaat hij aan het “rechtvaardigheid-halen”, en dan wordt de film lekker lomp, en op een gegeven moment schrok ik me zelfs kapot. Tegen het einde gaat de film echter over de top, en zeker het einde is wat te makkelijk. En dat is jammer, want de film had een stuk scherper gekund. Het onderwerp – en de eerste helft van de film – verdiende namelijk een beter doordacht en gedurfder einde…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1197624

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *