Hans Teeuwen – Live in London! (2009)

Vijf jaar na Industry of Love is Hans Teeuwen gelukkig weer het podium opgegaan. En dat hij dat in Edinburgh en Londen deed, dat maakt mijn waardering voor hem alleen maar groter. Want ook dáár krijgt ie de zaal plat..! Hij is wéér scherper, maar ook wat onzekerder (wat niet slecht is), en misschien zei Ruby Wax het wel het beste: “I’m scared of his mind!

Hans Teeuwen is voorvechter van het vrije woord, en daarmee in mijn ogen de belangrijkste (Nederlandse) cabaretier die ik ken. Theo Maassen is als komiek mogelijk beter, en ook zijn maatschappijkritische thema’s spreken me zeker aan, maar Hans Teeuwen doet meer. Hans Teeuwen heeft er bij mij meerdere keren voor gezorgd dat ik merkte dat ik misschien niet zo bang hoef te zijn voor de rare dingen die ik wel eens denk. Dat hij in z’n shows zo’n absurde onderwerpen aansnijdt toont dat hij ook met die gedachtes loopt, en die met een grap niet alleen “eruit gooit”, maar hij laat ook zien: je mag alles denken. Want hoeveel mensen zitten er niet in de problemen doordat ze dingen voelen of denken waarvan ze vinden dat ze die niet mógen voelen of denken? En als je op die manier naar shows van Hans Teeuwen kijkt, dan zie je ineens dat hij misschien wel het meeste op Lenny Bruce lijkt. Waar Theo Maassen zwaar fan (en licht ‘jatter’) van Bill Hicks is, daar lijkt Hans Teeuwen dus meer op Hicks’ grote voorbeeld Lenny Bruce.

Ik moet eerlijk zeggen: toen ik Hans Teeuwen het publiek in Londen zag overdonderen, kreeg ik de weirde ambitie om een optreden voor hem te regelen in New York. Want zou hij in die grote appel niet ook net zo’n succes kunnen hebben als in Londen? Misschien nog wel meer, omdat het onderuitschoppen van gedachtenbepalende religies daar nóg controversiëler zal zijn. Ik voel al bijna trots bij de gedachte ;) .
En hoeveel komieken weten in een andere taal net zo goed voor de dag te komen?

Okay, ik hoorde dat het idee van ‘cabaretiers’ echt Nederlands is, en dat komieken zich in andere landen enkel toeleggen op stand-up. Maar ik kan me geen persoon voorstellen die hier beter verandering in kan brengen dan Hans Teeuwen. Zou het mogelijk zijn hem uiteindelijk geboekt te krijgen in de David Letterman-show?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *