Funny People (2009)

Verwacht van Funny People niet het hilarische van The 40-Year Old Virgin. Toch moest ik zeker meerdere keren keihard lachen. Wat het meest opviel aan deze film was dat Judd Apatow wat meer probeert dan alleen platte humor. Wat ook opviel was dat de film 146 (!) minuten duurt. En dat de film uiteindelijk niet helemaal ‘in balans’ voelt, dat nam ik in elk geval op de koop toe.

Ik moet eerlijk zeggen: toen de film in de sneak begon, toen was ik mega-blij. Funny People was echt een film waar ik naar uit zat te kijken, zeker ook omdat Adam Sandler erg positieve reviews kreeg, en natuurlijk omdat het de nieuwe Judd Apatow-komedie was. Maar misschien moet je niet verwachten dat het een mega-hilarische film is, want dan kan ie wat tegenvallen. Funny People is eerder een ‘dramedy‘.

Adam Sandler speelt George Simmons, de grootste komedie-acteur van het moment. Maar net nadat de film begint hoort ie dat hij aan een zeldzame vorm van leukemie lijdt, en dat hij vrijwel zeker zal gaan sterven. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat hij inziet dat hij z’n hele leven nogal asociaal is geweest, en probeert dan z’n leven te beteren. Of toch niet?

Seth Rogen (uit die andere Apatow-komedie Knocked Up) speelt een beginnend komiek die maar wat graag een baantje aanneemt als assistent van Sandler. Maar naast assistent wordt hij ook moeder, vader en beste vriend, want Sandlers karakter heeft weinig vrienden gemaakt in z’n leven.

Zoals je ziet bevat de film veel ingrediënten om dieper te gaan dan zeer veel komedies die je de laatste jaren ziet. En dat lukt ook wel deels, maar toch hinkt de film toch wat teveel op twee gedachtes: moet het publiek keihard lachen, of moeten ze écht mee gaan voelen. En uiteindelijk blijft de film daar ook ergens tussenin hangen.

Gelukkig is Apatow echter wel zo begenadigd dat de film voldoende leuke scènes bevat die de film wel redden. Daarnaast zijn de bijrollen zeer goed gevuld. Wat dacht je van Jonah Hill (uit Superbad, die Apatow produceerde)? Of Eric Bana, die zelf ooit in Australië begon als stand-up comedian? De lieftallige Leslie Mann speelt ’the one that got away’, en is in het echte leven de vrouw van Judd Apatow. Daardoor zullen ook Apatows dochters wel in de film spelen, als kinderen van hun echte moeder. En wat een stem heeft één van die meiden.
Dan vergeet ik nog de meest opvallende bijrolacteur, namelijk Jason Schwartzman. Hij speelde voornamelijk in indie-films als Rushmore, I Heart Huckabees, The Darjeeling Limited (en Hotel Chevalier natuurlijk), maar daar speelde hij meestal toch wel een soort van ‘dork’. Hier is z’n rol een hele andere, en dat is al bijna leuk genoeg om de hele film te dragen…

Okay, achteraf gezien was Funny People zeker wel de moeite waard. Misschien was het niet wat ik ervan verwachtte, maar dat maakt de film nog niet slecht. En inderdaad: Adam Sandler speelt één van z’n beste rollen ooit…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1201167

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *