Settlers (2021)

SettlersDe enige reden waarom ik “science-fiction” als genre heb aangevinkt, is omdat de film zich niet op Aarde afspeelt, en omdat niet exact duidelijk is (en wordt) hoe onze hoofdrolspelers überhaupt een leefbare wereld hebben weten te creëren ‘daar’. Als er echter één film is, waarvan je de trailer vooraf níet moet kijken, dan is het deze onafhankelijke arthouse-film wel. Die doet namelijk een vrij standaard sci-fi verwachten, compleet met een bombastische musical score die bijna letterlijk “commerciële film” schreeuwt. Maar dat is Settlers totaal niet.
Wat het dan wel is: een redelijk interessante en erg ‘kleine’ debuutfilm die redelijk basale vragen stelt over wat afgezonderd leven op een bijna onleefbare plek (in dit geval: een andere planeet) doet met onze menselijkheid. Niets minder, maar ook niet gruwelijk veel meer. Maar wel met een enorm interessantste cast…

Het verhaal
De jonge Remmy (Brooklyn – The Florida Project (!!) – Prince) woont met haar ouders Reza (een initieel (door mij) niet herkende Jonny Lee – Trainspotting – Miller) en Ilsa (Sofia – Climax, The Mummy – Boutella) in een redelijk toegetakelde nederzetting op een planeet die niet onze huidige is. Qua exposé durft de film voor velen schijnbaar teveel, maar ik vond het heel gaaf/gedurfd hoe dit in het verhaal verwerkt is.

Maar ondanks de rust en kalmte die haar ouders veinzen (en hun dochter wijs willen maken), voelen wij als kijkers mee met Remmy, dat er toch wel wat meer aan de hand is. Dat blijkt ook al snel, als Remmy ’s ochtends heel groot “LEAVE” op de ramen van hun compound geschreven ziet staan. Zijn ze dus toch niet alleen op die plek, waarvan wij ook nog altijd niet weten wat die plek nu precies is..?
Dan gaat pa met een geweer op onderzoek uit, en hebben wij nog maar anderhalf van de drie ‘hoofdstukken’ van de film gezien…

Settlers-recensie: drama gezet op een andere planeet, dat vooral (heel rustig) aardig wat interessante vragen oproept...

Gedurfd dystopische ‘western’
Naast het dus hele ‘kleine’ verhaal, is het opvallendste aan Settlers dat maker Wyatt Rockefeller zo goed als alles open durft te laten. Op welke planeet zijn ze bijvoorbeeld (waarschijnlijk Mars?), hoe weten ze daar adem te halen, waar komt dat water vandaan, wat is er allemaal gebeurd voordat ze daar arriveerden, waarom hebben ze de Aarde überhaupt verlaten, et cetera. Het effect hiervan op mij was dat ik hier heerlijk zélf invulling aan kon proberen te geven, maar de behoorlijk dystopische gedachten daarbij – vooral over het voortbestaan van ons als diersoort – die lijken voor velen dus nogal beangstigend (waardoor ‘ze’ de film slecht gaan vinden?). Ook de manier waarop de karakters in de film omgaan met verlies, en het noodzakelijke opportunisme hierbij, dat is totaal niet ‘standaard wrakerig’. Maar misschien is dat juist realistischer, dan wat wij ‘denken’ dat realistisch is..?
Nu zou je dit ook af kunnen doen als lichtelijk pretentieuze contemplaties, maar juist die openheid hierin, gecombineerd met de terloopsheid waarmee levens eindigen, dat intrigeerde mij juist. Al is en blijft het natuurlijk wel ‘makkelijker’ als je gewoon een duidelijke visie voorgeschoteld krijgt.

Crew & cast
Maar een visie duwt Rockefeller dus niet in je gezicht. Hij zet meer een sfeer neer (met af en toe prachtig camerawerk en een juist goed ingetogen musical score, in tegenstelling tot in de trailer), waarin hij vragen oproept. En natuurlijk doet zijn achternaam bij velen nogal een bel rinkelen. Hij lijkt ook lid te zijn van die megarijke Amerikaanse familie, al geeft IMDb en ook Wikipedia daar niet echt direct duidelijkheid in. Maar hij blijkt wel een voormalig investeerder in vooral Afrikaanse energiedistributie-start-ups, iets wat wel past bij de film: hij zal zeker veel nagedacht hebben over hoe onze toekomst eruit zou kúnnen gaan zien. En zo’n achternaam kan natuurlijk ook de reden zijn dat sommige negatieve reacties op de film wat doorspekt zijn met jaloezie?
Zoals ik hierboven al typte: ik herkende Jonny Lee Miller niet. Ik vond de energie van zijn karakter meer dan okay, waardoor ik me juist afvroeg: welke onbekende acteur heeft er zo’n charisma? Blijkt het dus Sick Boy uit Trainspotting (of Simon uit het zwaar teleurstellende T2 Trainspotting) te zijn, maar dan met een goeie baard. Boutella had ik niet eerder gezien in zo’n ‘normale’ rol, misschien wel omdat ze ook die ietwat rauwheid van bijvoorbeeld Asia Argento heeft, waardoor er mogelijk niet zo vaak aan haar gedacht wordt bij rollen als deze. Opvallend was zeker ook Ismael Cruz Cordova, die velen zullen herkennen uit de Nicole Kidman/Hugh Grant-tv-serie The Undoing (hij speelde daarin de man van de vermoorde dame), al zat hij ook in de Amerikaanse remake van het hier wat weinig geziene Miss Bala. Maar de “(!!)” hierboven (bij Brooklyn Prince’ debuut-credit: The Florida Project) toont wel dat ik haar aanwezigheid het gaafste vond. Leuk om te zien hoe ze haar onverschrokkenheid uit die über-American indie ook hier functioneel kan inzetten. En mocht je je afvragen waar je Nell Tiger Free (die de oudere Remmy speelt) uit kunt herkennen: ze speelde Myrcella Baratheon in het vijfde en zesde seizoen van Game of Thrones

Final credits
SettlersYes, als je van ‘kleine’ films houdt, laat je dan niet afschrikken door dat lage punt op IMDb. Da’s natuurlijk altijd ‘slechts’ het gemiddelde van een vrij breed publiek, maar mogelijk ook wel van een commercieel publiek dat veel trailers verslindt. En dan begrijp ik die teleurstelling wel. Verwacht je namelijk een groots spektakel als Prometheus of een grootste productie als The Martian, dan zul je dit waarschijnlijk de saaiste film van het jaar vinden.
Verwacht je echter een interessant kleine film als bijvoorbeeld Moon, dan zul je waarschijnlijk wel genieten van deze film. Al haalt het Settlers het zeker niet bij die vrij meesterlijke film van Duncan Jones hoor. Maar zo’n debuutfilm maakt mij wel geïnteresseerd in wat Rockefeller hierna gaat doen…

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt9373688