mijn top 25 films van 2014

Ondanks dat ik het bijna beschamende lage aantal van slechts 92 films heb gezien dit jaar – grotendeels vanwege een lange reis in Zuid-Amerika én een grondige renovatie van m’n huis – was het wederom een mooi filmjaar. Ik zit nog hard te wachten op wat prachtige films (denk Inherent Vice, Unbroken, American Sniper en Foxcatcher, to name a few), maar ik verwacht dat die in m’n lijstje van 2015 komen. Onderstaand lijstje is dan ook gebaseerd op de Nederlandse releasedata, als in: sommigen zijn officieel uitgebracht in 2013, maar hier konden we die pas dit jaar zien. Ik vrees dan ook dat het feit dat films als The Wolf of Wall Street, 12 Years a Slave en Her ook daardoor mogelijk nét iets ‘lager’ zijn gekomen, vooral omdat ze bij de Oscars dus al bij vorig jaar meededen…

Okay, mijn lijstje van dit jaar, waarbij ik het langste heb nagedacht over de eerste plaats, om eerlijk te zijn.

 1. Interstellar
  Mogelijk verrassend, zeker omdat Nolan in mijn ogen hiervoor eigenlijk enkel ‘puzzelfilms’ maakte, die in mijn ogen vaak meer ‘kunde’ dan ‘kunst’ zijn. Hier sloeg hij me echter achterover met een (letterlijk) tijdloos verhaal over liefde en een visie op spiritualiteit die naadloos aansluit bij een visie die zich in mijn hoofd aan het vormen is. En van daaruit kan ik zelfs vrijwel alle kritiek weerleggen, die er wel degelijk was op dit ook visuele meesterwerk. Enige film die ik ook twee keer in de bioscoop zag dit jaar…
 2. Boyhood
  Ik ben al meer dan 20 jaar fan van Richard Linklater, en het is dan ook geweldig te zien dat zijn films steeds beter en interessanter worden. Boyhood stond zeer lang op 1 in m’n hoofd, en mogelijk zit er ook wel iets van recalcitrantie in m’n besluit om toch voor Interstellar als nummer 1 te kiezen, omdat Boyhood al genoeg geprezen is. Maar wat een prachtig menselijke film, en een ongekende productie.
 3. Deux jours, une nuit
  Gisteren pas gezien, maar de manier waarop de broers Dardenne een depressie, de economische crisis, empathie, onzekerheid en vrijwel het gehele scala aan menselijke emoties in één prachtige subtiele film weten te vangen maakt me – mogelijk in tegenstelling tot wat ik hier typ – wat sprakeloos. En naast de Dardennes is dat vooral ook de verdienste van de voortreffelijke Marion Cotillard.
 4. The Wolf of Wall Street
  Maatschappijkritisch gezien de belangrijkste (en beste?) film van het jaar, die helaas een beetje ‘last’ heeft van iets vergelijkbaars als wat met Oliver Stone’s Wall Street gebeurde: de schofterige hoofdpersoon wordt door sommige malloten inmiddels als held gezien. Hoe on the mark is het eindshot in dat licht?
 5. Supermensch: The Legend of Shep Gordon
  Gruwelijk vet én goed, deze documentaire over the guy who invented sex, drugs & rock ‘n’ roll, aldus de passende tagline. Maar daaraan hadden ze ook nog wel iets toe mogen voegen over de prachtige levensfilosofie, waar deze muziekmanager na een mooie openbaring naar leeft…
 6. 12 Years a Slave
  Pijnlijk, krachtig en nog altijd enorm relevant, deze film van Steve McQueen over slavernij, die Tarantino mogelijk beter had gekeken vóór hij Django Unchained maakte.
 7. Blue Ruin
  Geweldige wraakfilm, vooral omdat het zo menselijk gebracht wordt… 
 8. Whiplash
  J.K. Simmons en Miles Teller gaan letterlijk head to head in deze film over passie, en hoe ver je daarvoor kunt/moet gaan.
 9. Her
  Zo’n rijke film dat er mogelijk wel zes ‘normale’ relaties in verwerkt zijn, met een geweldige Joaquin Phoenix.
 10. Under the Skin
  Nog een film met Scarlett Johansson, maar dan een zeer indrukwekkend en ongemakkelijk sci-fi drama, gezet in Glasgow. 
 11. Gone Girl
  David Finchers fileert menig relatie, met diverse interessante twists.
 12. Dallas Buyers Club
  Alles waar Matthew McConaughey in zat afgelopen jaar werd goud, en voor z’n rol hierin kreeg ie terecht de Oscar.
 13. The Rover
  Lekkere rauwe Australische film over een man op een missie, met ook een verrassende Robert Pattinson. 
 14. The Zero Theorem
  Terry Gilliam is ook helemaal ’terug’ met deze spiritueel-wetenschappelijk erg interessante film, met een kale Christoph Waltz.
 15. La grande bellezza
  Film die vanwege flink wat extra lagen lang nasuddert, over teloorgang…
 16. Nebraska
  Bruce Derns tour-de-force, met ook een zeer goede Will Forte. Over dromen, nostalgie, et cetera…
 17. Ida
  Prachtig subtiel drama over de zoektocht naar identiteit.
 18. Nightcrawler
  Zeer scherpe film over de media en ónze honger naar sensatie, met een geweldig enge Jake Gyllenhaal.
 19. The Grand Budapest Hotel
  Wes Andersons ‘grootste’ film, verdeeld over vier verhaallijnen en diverse genres…
 20. The Salvation
  Naast zeer vette western ook zeer scherp over de rol van Amerikaanse cowboys in deze tijd.
 21. Cutie and the Boxer
  Must-see
  voor alle kunstenaars, maar ook een mooie coming-of-age verhaal van een wat oudere Japanse vrouw in Brooklyn.
 22. Philomena
  Film die letterlijk speelt met jouw beleving, met een staaltje vergevingsgezindheid waar je U tegen zegt.
 23. The Drop
  Michaël – Rundskop – Roskamps Amerikaanse debuut doet menigeen denken aan een jonge Martin Scorsese.
 24. Starred Up
  Zeer sterk (en heftig) gevangenisdrama, met in de hoofdrol een ster in wording…
 25. August Osage County
  Rauw eerlijk drama met wederom een geweldige Meryl Streep, geschreven door een acteur uit Homeland.

Okay, dat was mijn lijstje. Nu jij… ;)

2 Antwoorden aan “mijn top 25 films van 2014”

 1. Mooie lijst! Vond Interstellar ook erg mooi. Verrassend sterk en persoonlijk (maar lang niet mijn nummer 1). Boyhood vind ook vrijwel iedereen heel bijzonder. Magische film. Zeker wel wat parallellen met mijn lijst trouwens. Ben nog even bezig met de teksten, en zal 'm vandaag nog plaatsen. Staan een paar titels in die ik eigenlijk ook wel op jouw lijst had verwacht. Interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *