Into the Mind (2013)

Helaas wordt de nogal pretentieuze titel niet waargemaakt, al trachten de makers van deze prachtig gefilmde offpiste-ski(-en-snowboard)-film je wel te overrompelen met een documentaire die het midden houdt tussen een videoclip met gruwelijk bombastische muziek en té creatieve cinematografie en iets van een spiritueel drama over de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het gevaar in de bergen.
Voor de beelden of om zin te krijgen in een vette sneeuwvakantie: ja, kijken! Voor het ‘verhaal’/drama: nee, daarvoor wijs ik je liever op The Crash Reel

Het verhaal
Direct aan het begin van de film verschijnt er reeds een oude Nepalese sherpa die de indruk wekt dat de titel mogelijk wél voor iets spiritueels staat. Ik heb namelijk het gevoel dat het meditatieve ritme waarmee hij zijn apparaatje (sorry, kan de naam voor dat cilindertje met daaraan een balletje dat continu ronddraait niet vinden) gebruikt wel degelijk iets van betekenis gehad moet hebben. In de hoofden van regisseurs Eric Crosland en Dave Mossop dan waarschijnlijk, want op beeld komt het helaas niet over. Al zetten Crosland en Mossop een paar jaar geleden de hele ski-film-wereld schijnbaar wel op z’n kop met All.I.Can, die ik nog moet zien…

Eigenlijk volgt de film het verhaal van een offpiste skiër die een ongelooflijke trektocht maakt en daarna tijdens een afdaling zwaar ten val komt, gevolgd door zijn herstel en gruwelijke drang om weer de berg op te gaan. Maar daar tussendoor zitten vele geweldige natuurshots en beelden van ontzettend spectaculaire afdalingen geknipt, plus die sherpa met z’n apparaatje. Daarbij trachten de makers gewicht aan het verhaal te geven door met aan Joseph Campbells The Hero with a Thousand Faces-gekoppelde tussentitels te werken, maar ik vrees dat de mannen te dicht op hun verhaal hebben gezeten. Dat ze niet genoeg afstand hebben kunnen nemen om de contouren van het verhaal beter te kunnen zien en/of definiëren. Waarschijnlijk zit het verhaal er in hun hoofd wel in, maar weten ze niet dat een groot deel van dat verhaal vooral dus nog in hun hoofd zit, en niet via de beelden/montage/vertelstructuur bij ons overkomt.

Prachtig
Maar zoals ik al zei: voor de prachtige beelden kun je deze film zo opzetten. Misschien met het volume wat lager. En negeer dat ‘verhaaltje’ dat ze erin hebben trachten te proppen maar, plus dat ik je wil voorbereiden op de nogal over-creatieve manier van cameravoering. Nu moet ik zeggen dat ik me bijna een ‘ouwe lul’ voel door hierover te vallen, maar kijk de film en weet wat ik bedoel. Want net als het sherpa-apparaatje roteert de camera af en toe, zodat elke keer als de sneeuw dan geraakt wordt het shot kan worden gewisseld. Daarnaast wordt er wel veel gebruik gemaakt van geweldige helicopter- en mogelijks zelfs van octocopter-shots, en gezet tegen vooral de Canadese bergen in British Colombia levert dat dus wel geweldige beelden op. Overigens is er ook gefilmd in onder andere Nepal, Bolivia en Zwitserland, want overal ter wereld worden mensen de bergen op ‘getrokken’ om daar hun leven te wagen in de meest fantastische afdalingen…

Final credits
Als je je over die bombastische muziek en bij vlagen veel te creatieve cameravoering heen kunt zetten, dan is Into the Mind qua beelden wel de moeite waard. Al wilde ik – zeker gezien de titel – zeker nog vrij lang de optie open houden dat ze met die cameravoering iets trance-achtigs trachten te bereiken, maar helaas. Uiteindelijk bleef ik wel met de gedachte zitten dat ze iets wilden zeggen als “als je geen enkele macht hebt over de lengte en het einde van je leven, dan maar to the fullest leven..?“, maar na een korte zoektocht bleek dat het hoofdthema van de film “The mountains will draw you back in” was.
Maar helaas, dramatisch gezien werkt de film niet goed genoeg dat je ook écht voelt dat onze ‘hoofdpersoon’ er alles aan doet om terug te gaan naar die berg (zie daarvoor dus het betere The Crash Reel). Aan de andere kant: ik kreeg wel gruwelijk veel zin om m’n snowboard weer eens onder te binden. Want alleen voor die geweldige beelden is ie eigenlijk al de moeite waard, zeker voor mensen die ooit buiten een piste hebben durven stappen…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2673812

Een antwoord op “Into the Mind (2013)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *