21 & Over (2013)

Het mogelijk verwarrende aan deze film is dat de doelgroep van 21 & Over juist wordt gevormd door het tegenovergestelde van wat de titel je vertelt, als in: ik denk dat ik als 16- of 17-jarige deze film aardig geweldig had gevonden. Zeker niet zo goed als favorieten uit mijn jeugd, zoals The Breakfast Club of zelfs Up the Creek, en ik had na een minuut of twee ook alweer door dat ik deze film niet kritisch moest bekijken, mocht ik nog iets van genot willen voelen.
Iets wat ’n stel opgeschoten jochies achter mij overigens in hoge mate wél voelden, want zij lachten zich af en toe hun net ingedaalde balletjes uit de broek volgens mij…

Het verhaal
Okay, heel kort dan: de avond voordat Jeff Chang ’n belangrijk interview heeft om toegelaten te worden tot ’n medische faculteit komen z’n voormalig beste vrienden van de middelbare school langs om z’n 21e verjaardag te vieren. Jeff wil, onder druk van z’n pa, natuurlijk op tijd naar bed, maar zoals de formule eist is één van z’n vrienden ’n aardige dropout die hem erg makkelijk overhaalt, terwijl de ander al iets te volwassen wil doen voor z’n leeftijd. Het gevolg: Jeff is na ’n paar minuten al compleet lazarus en z’n vrienden gaan op ’n queeste om überhaupt z’n huis terug te vinden. En dat leidt hen langs allerlei studentenhuizen, feestjes en bierspelletjes, terwijl ze onderweg zo’n beetje alle etniciteiten op nogal grove wijze beledigen…

The Hangover
Regisseurs Jon Lucas en Scott Moore debuteren hier, nadat ze samen ooit succes oogstten met het scenario van deel één van The Hangover. Maar waar Todd Phillips (regisseur van The Hangover) waarschijnlijk beter weet welke grappen wel of niet werken, en vooral hoe je komedie dient te regisseren, daar zijn Lucas en Moore nog echt wat te groen. Veel dialogen komen té lame en/of veel te simpel over, als in: in de handen van ’n goede regisseur hadden die ook ’n simpele komedie als 21 & Over niet gehaald. En ’n hele simpele komedie maken is nog eens niet zo erg, maar ik denk dat het succes van The Hangover ietsjes naar hun hoofd is gestegen, waardoor ze toch ’n paar elementen hebben toegevoegd die in ’n goede komedie ’t verschil maken, maar in ’n mindere vooral in de weg zitten…

Mix-up
Weet je, 21 & Over is een beetje een combinatie van The Hangover, Project XVan WilderAnimal House en Mardi Gras: Spring Break. Alleen zijn deze vijf films allemaal beter. Ja, zelfs die laatste…
The Hangover is beter omdat Todd Phillips ’n veel betere regisseur is dan Lucas en Moore samen, Project X is beter omdat die puur focust op de lompheid van het feest en het ‘verhaal’ zó klein houdt dat daar weinig aan te verknallen valt, Van Wilder omdat Ryan Reynolds veel meer charme heeft dan alle acteurs in 21 & Over samen, Animal House omdat dat de ‘moeder aller campus-rel-films’ is en natuurlijk John Belushi “FOOD FIGHT..!” kon laten roepen, en Mardi Gras: Spring Break is zelfs beter omdat die film niet alleen Carmen Electra heeft, maar vooral omdat die zich geen enkele seconde serieus neemt. En Scott en Moore hebben dus, waarschijnlijk door het succes van de door hen geschreven The Hangover, het misplaatste zelfvertrouwen dat ze wel ‘iets’ konden zeggen over bv. het verliezen van je beste vrienden door vier jaar universiteit, en dat het soms mogelijk beter is om afscheid te nemen van vrienden…

Final credits
Ach, als je onder de 20 bent en met vrienden even ‘alles’ uit wilt zetten en gewoon wilt lachen, dan kun je je best wel vermaken. Waarschijnlijk vind je mij dan ’n ouwe zeur, zeker omdat ik nog tracht iets serieus te zeggen over zo’n film. Als ik echter ’n makkelijke afsluiter zou kiezen, dan zou ik zeggen dat 21 & Over niet veel meer is dan ’n samenraapsel van grappen die qua leeftijd van de karakters én doelgroep niet meer bij The Hangover pasten, of die gewoon niet goed genoeg waren voor Phillips…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1711425

Een antwoord op “21 & Over (2013)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *