mijn top 5 komedies van 2011

Het tweede lijstje zo tegen het einde van ’t jaar. Gisteren kon je “mijn top 5 documentaires” al zien (ik kijk bewust die docu over Bobby Fisher niet voor zondag) en morgen plaats ik m’n échte lijst met “mijn top 25 films van 2011”, en dat is bloody lastig.

Okay, hieronder het genummerde lijstje, dus mijn favoriete komedie staat bovenaan:

 1.  Bridesmaids
  Ik vind Kristen Wiig de grappigste vrouw op aarde, en met deze film laat ze ook nog eens zien dat ze kan schrijven, en ondanks behoorlijke lompheid nog altijd vrouwelijk blijft…
 2. Crazy, Stupid, Love.
  De beste romantische ‘dramedy’ van ’t jaar. Minder hilarisch dan Bridesmaids, maar als film wel weer beter. Met een topcast!
 3. New Kids Nitro
  Ja, waar ik bij het eerste deel me nog afvroeg of ik me moest schamen of trots moest zijn, daar ben ik hier gewoon trots. Nergens ter wereld kan zo’n film gemaakt worden, behalve in Nederland.
 4. Cedar Rapids
  Ed Helms als nerderige small towner die in het ‘grote’ Cedar Rapids ineens moet opgroeien. Met een geweldige John C. Reilly in een bijrol.
 5. Easy A
  De tweede film met rising star Emma Stone in dit lijstje, over een meisje die er genoeg van heeft om een grijze muis te zijn. De bijrollen zijn geweldig ingevuld, en vooral ouders Stanley Tucci en Patricia Clarkson zijn fantastisch!

Daarnaast zijn films als 50/50, Carnage en It’s Kind of a Funny Story veel beter als film, maar niet primair komedie. Vandaar dat ze niet in bovenstaand lijstje staan. Hasta la Vista! zou er wel tussen hebben kunnen staan, maar die heb ik pas nét gezien, dus weet niet of ie ook blijft hangen (zoals bovenstaande komedies dat in elk geval wel deden).

19 Antwoorden aan “mijn top 5 komedies van 2011”

 1. Ik denk niet dat iemand ‘m nog terug vind na deze discussie, maar hier zijn mijn humortoppers van dit jaar (Zitten er 2 uit 2010 bij maar die heb ik dit jaar pas gezien omdat ze toen hun DVD release hadden.):

  1. Tucker & Dale vs. Evil
  2. Hall Pass
  3. Wild Target
  4. Paul
  5. Due Date

  Kun je zien hoe verschillend humor ligt he bij iedereen, ik heb Cedar Rapids en Easy A van ellende uitgezet en New Kids trek ik niet langer als ’n kwartier. Ik heb Bridesmaids en Crazy, Stupid, Love nog niet gezien maar ik vrees het ergste nu :P
  Vooral Bridesmaids ben ik bang voor na jullie discussie hierboven. Ik vind SNL bijvoorbeeld ook weer weinig aan…

  1. Hoesje doet inderdaad wat Sex and the City verwachten, maar dat slaat echt nergens op. Leuk detail is wel dat de allergrappigste scène dan weer door Paul Feig en Judd Apatow verzonnen is, maar soit…

  2. Hoesjes/posters kunnen zo misleidend zijn. Ik kan me nog goed herinneren dat ik 'Hustle And Flow' volledig oninteressant vond door de cover. Bleek een tering mooie film te zijn..! Covers en trailers… soms funest.

  3. Inderdaad een 'eng' lijstje, maar om het ietsjes te nuanceren zullen ze van grote sequels wel eerder de releasedata weten, die ook makkelijker/sneller door IMDb vermeld zullen worden. Mooie kleine films komen vaak pas op IMDb als ze af zijn, of als ze worden opgepikt door een distributeur. En dat weet je natuurlijk geen maanden/jaren van tevoren.
   Maar Zizek had het er laatst tijdens Occupy Wall Street ook over, dat Hollywood zoveel remakes/sequels/prequels/shaniquels maakt zodat wij als mensheid zelf ook steeds minder creatief en subversief worden, en dus makkelijker meegaan en -doen in de maatschappij. En mede daardoor worden er dan misschien ook weer minder scherpe films gemaakt, en zo knallen we vicieus de hel in ;).

  4. Haha, yep… we scheppen onze eigen hel en ondergang, en genieten er met volle teugen van met een bak popcorn in onze linkerhand en een ultra-actief mobieltje in de rechter, gepaard met een flink lachsalvo, om vervolgens weer 'online' te klagen over de achteruitgang en afstandelijkheid van het bestaan… 'Mensen', echt een grappige uitvinding.

  5. Net 'Bridesmaids' gezien. Mooi hoor! Kei hard gelachen, vooral om Melissa McCarthy. Eén keer vloog ik bijna uit mijn bank – in de kledingwinkel. Beste actrice vond ik Maya Rudolph (ook in 'Here We Go' al te gek). Kristin Wiig ben ik uiteraard fan van, door SNL. Was wel even wennen om haar 'stick' in een echte film te zien. Ze blijft redelijk dicht bij haar beroemde stijl/type. SNL heeft natuurlijk al vele grote filmsterren gekweekt, maar die zijn meestal in films juist andere dingen gaan doen – ten minste, met degenen die dat deden is het juist goed gegaan in Hollywood (denk Chase, Aykroyd, Murray, Murphy, Crystal, Carvey, Meyers, Rock etc). Dit was de Kristin act in een film. Ben benieuwd hoe ze nu verder gaat. Deze film is in ieder geval erg vet. een soort luchtige 'Sideways' over een vrouw…

  6. Nou, ik vind dat je Wiigs prestatie bij SNL iets te beperkt ziet, want ik heb volgens mij nog nooit een SNL-castlid gezien die zóveel verschillende typetjes neer kon zetten, zonder eigenlijk één misser…

  7. Nee, natuurlijk zie ik haar niet te beperkt. Dat zou slecht zijn van me. Maar, het is allemaal komedie. Zoals je zelf bevestigd, het zijn allemaal typetjes. Zo ook Bridesmaids. Ik zou haar wel eens geen typetje zien spelen, maar een mens – zonder gimmick. Denk dat ze dat heel mooi kan. De Penn/DeNiro film zou een mooi canvas zijn voor haar…

  8. Da's waar, maar dat zij in 1975 nog niet mee kon doen, daar kan zij ook niks aan doen. Heeft één van de grondleggers wel eens zes of zeven verschillende sketches in compleet andere 'typetje' gedaan? Ik weet het niet zeker hoor, maar het hield laatst maar niet op…
   Maar inderdaad: een serieuze rol zou heel vet zijn. Maar ik vind haar nog niet vervelen bij SNL, dus daar mag ze van mij ook nog wel een paar jaar mee wachten hoor.

  9. Zekers, ze is echt de nieuwe SNL ster (zoals Will Ferrell dat voor het laatst was). Btw, weet jij toevallig zo in welke aflevering Kristin bij Weekend Update Madonna speelt, in gesprek/duel met Angelina Jolie..? Wil ik graag zien; kom 'm maar niet tegen (ik kijk alle seizoenen door elkaar).

  10. En, ja… vroeger waren ze al flink bezig qua veelzijdige/absurdistische typetjes. Alles is eigenlijk toentertijd al neergezet, alleen de aanpak is elk seizoen weer moderner geworden. En de lijn tussen SNL en cinema werd steeds dunner. De grootste overgang was van de 90s naar 2000. Toen werd alles iets meer gericht op de sketch/grappen zelf, met name de politieke inslag. Daarvoor was het doorgaans wat karakter-gerichter en nog absurdistischer. Als je alles kent dan is duidelijk de huidige kwaliteit toch wel ietsje minder. Maar ja, dat geldt voor bijna alles…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *