Immortals (2011)

Okay, in ’t kort: Immortals is beter dan Clash of the Titans, ziet er net zo goed uit als 300 (misschien zelfs iets ‘mooier’), heeft een paar hele vette gevechten, maar is als film helaas niet zo goed als The Fall en The Cell, de twee eerdere films van de visueel hoogvliegende kunstenaar en regisseur Tarsem Singh. Daarnaast wordt de Griekse mythologie volgens mij net zo verkracht als de vrouwen in de door koning Hyperion overwonnen dorpjes, maar dat is vooral het gevolg van het inhuren van onervaren schrijvers, if you ask me

In het oude Griekenland (ergens rond 1100 B.C.) wordt het land langzaam overlopen door de machtswellustige Hyperion (Mickey Rourke), volgens de mythologie één van de Titanen, maar hier gewoon menselijk (of heb ik écht iets gemist?), en vooral bezig met het tonen van z’n duistere kant. Hij wil het hele land overnemen, maar belangrijker: als hij de boog van Epirus kan vinden, dan kan hij de Titanen bevrijden die al duizenden jaren ergens opgesloten zitten in ’n berg, en daarmee de Goden een lesje leren. Zijn motivatie – die nogal simpel wordt getoond door ’t hem gewoon uit te laten spreken – komt voort uit ’t feit dat de Goden z’n gebeden niet hebben verhoord en z’n vrouw en kinderen lieten sterven aan een ziekte.
Ondertussen weten we al dat Theseus (Henry – de nieuwe Superman – Cavill) waarschijnlijk niet voor niets door een oude man (John Hurt) is getraind tot groot krijger, en die maagdelijke orakels (waaronder Frieda – Slumdog Millionaire – Pinto) gaan ook zeker nog een rol krijgen, want daarvoor zien ze er veel te appetijtelijk uit.

Ja, qua verhaal kan ik m’n ironie niet onderdrukken, ben ik bang. John Hurts voice-over (hij haalt Morgan Freemans stem natuurlijk niet, maar is een aardige tweede) haalt aan het begin een quote van Socrates aan, waarin hij zegt dat alle zielen onsterfelijk zijn, maar dat rechtvaardige zielen goddelijk kunnen zijn/worden. Dat levert ergens een vergelijking met Solomon Kane op, maar dat is een te grote belediging voor Immortals. Maar dat het verhaal niet echt van belang is, dat zal bij iedereen vrij snel duidelijk zijn. Ik zocht misschien ook wel iets teveel naar diepgang of analogieën tussen bijvoorbeeld de toenmalige dreigende ondergang van Griekenland en de situatie in het huidige Griekenland. Daarnaast dacht ik tijdens het gevecht tussen de Goden en de Titanen nog dat er mogelijk een link naar het christendom (of een andere monotheïstische religie) kwam, maar dat gebeurt gelukkig niet. Moet ook eerlijk zeggen dat dat ook een vrij onwenselijke twist zou zijn geweest.
Wat ik hier enkel mee aantoon is dat ik waarschijnlijk wederom iets teveel diepgang of andere lagen heb gezocht. Nu was dat bij The Cell en zeker bij The Fall geen onbevredigende zoektocht, maar bij Immortals kun je dat toch beter maar achterwege laten. En dat is voor een Tarsem-film toch wel wat jammer.

Maar zoals ik al zei: de gevechten zien er af en toe geweldig uit. Zeker als de Goden besluiten om de mensheid toch maar te gaan helpen zien we heerlijk bloederig hoofden in slow-motion afgehakt worden, of hele lichamen (zowel in de lengte als de breedte) gespleten worden. Gelukkig zijn dat vooral die onmenselijke Titanen, dus zo erg is dat niet. Dat riep dan wel weer de vraag bij me op waarom de Goden die Titanen überhaupt ooit gevangen hebben gezet toen ze die ‘oer-oorlog’ in de hemel wonnen, en ze toen niet gewoon af hebben gemaakt, als ze dat nu wél zo graag doen? Maar waarschijnlijk heeft het mythische verhaal van de Goden die de Titanen opsloten in een berg een metaforische betekenis (als in: we kunnen het kwaad in ons nooit uitbannen, maar wel controleren?), en begrepen de scenarioschrijvers van Immortals dat niet. Ze zagen in die slachting vooral een mooie manier om commercieel spektakel aan de film toe te voegen, maar halen daarmee wel de mythe onderuit.

Ach, Immortals is vrij aardig popcorn-vermaak. Wel in 3D, wat ik het eerste half uur overigens lang niet zo storend vond als normaal. Maar uiteindelijk vind ik dit soort (post-productie) 3D ongewenst. Draai de film dan met speciale 3D-camera’s (zoals Avatar) of maak een animatiefilm (als The Adventures of Tintin).

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1253864

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *