The Guard (2011)

Toen ik zojuist de trailer van The Guard terug keek moest ik een paar keer hard lachen. Deze film bevat namelijk ontzettend veel grappige momenten, one-liners, onbedoeld gruwelijk racistische opmerkingen en een ontwapenende nuchterheid die waarschijnlijk echt Iers is. Alhoewel “nuchterheid” en “Iers” natuurlijk niet vaak in één zin gebruikt worden, tenzij er een ontkenning in verwerkt is… ;)

The Guard is vooral een tour de force voor Brendan Gleeson. Hij is zo’n acteur die iedereen kent, maar waarvan ook alweer? Nou, o.a. van Gangs of New York, Harry Potter 7, The Village, 28 Days Later of Cold Mountain, to name but a few. Ik moet alleen bekennen dat de nerds in de rij achter mij om vrijwel elk shot moesten lachen, en daarmee mijn bioscoopervaring behoorlijk naar beneden haalden. Maar een gevolg daarvan is wel, dat je erachter komt dat als je de humor uit deze film weghaalt, er niet echt heel veel overblijft.

Okay, dat zal met heel veel komedies wel het geval zijn. De betere komedies gaan echter ook nog ergens over, en dat lijkt hier toch wel te ontbreken. Maar zeker na het terugkijken van de trailer wil ik eigenlijk helemaal niet al teveel zeuren over deze film, want het is gewoon een erg grappig tussendoortje. En zoals ik over humor vaker zeg: er is geen genre zó persoonlijk als humor. Mogelijk lach jij om een scheet, terwijl ik mogelijk harder kan lachen om een oma op scootmobiel die door een afrastering knalt en in het water belandt, om maar iets te noemen.
Maar The Guard irriteert nergens, bevat erg leuke karakters (niet alleen die bad guy met iets te doorgesnoven ogen, maar bv. ook dat kleine jochie die overal maar opduikt op z’n roze fietsje) en voldoende grappen om van lach naar glimlach terug naar lach te meanderen. De film bevat zelfs een shoot out die gewoon recht door zee is, en nergens filmisch overdreven. En dat is best verfrissend.

Kort het verhaal: Gleeson is de alcoholistische, LSD-gebruikende en hoeren-bezoekende politieagent Gerry Boyle in Connemara, Galway county, Ierland. Hij is dan misschien de slechtste “guarda” (agent in ’t Gaelic) van ’t land, hij is ondanks z’n beperkingen wel onkreukbaar. Hij krijgt een nieuwe partner, ook nog één uit de grote stad (Dublin), en op zijn eerste dag moeten ze een moord onderzoeken. Hun afhandeling van die zaak is hilarisch, maar ook een manier voor Boyle om onbedoeld betrokken te raken bij een FBI-onderzoek naar een drugsboot die waarschijnlijk ergens in Galway aan land zal komen. Wie er achter die drugssmokkel zit is al snel duidelijk, want Liam – Black Butterflies – Cunningham, David – met die coke-ogen – Wilmot en Mark – Green Lantern, Sherlock Holmes – Strong roepen dat meerdere keren letterlijk.

De overgevlogen FBI-agent Wendell Everett wordt gespeeld door Don – Ocean’s Eleven, Traffic – Cheadle, en in tegenstelling tot wat Boyle denkt komt ie niet uit één of andere project. Everett is ongeveer het tegenovergestelde van Boyle, en dat levert een aantal onbedoeld racistische opmerkingen en ongemakkelijke situaties op. Je hebt echter al snel door dat hun onkreukbaarheid (“damn those yanks and their ‘morals’“, zoals één van de bad guys zegt) de basis van misschien wel een vriendschap gaat vormen, en het zal geen verrassing zijn als uiteindelijk blijkt dat zij met z’n tweeën de zaak oplossen.

De film is geregisseerd door John Michael McDonagh, die eerder Ned Kelly (met wijlen Heath Ledger) schreef. Daarnaast is hij de broer van Martin McDonagh, die een paar jaar geleden goed verraste met In Bruges (eveneens met Brendan Gleeson én Colin Farrell). Op de poster wordt The Guard ook gezien als een mix tussen Hot Fuzz en In Bruges, en ik snap dat dat voor marketingmensen een interessante vergelijking is, maar hij gaat wel wat mank. Ook het “an Irish Tarantino-film” doet de film geen recht, want daarvoor is ie wel te authentiek.
Nogmaals: ik heb zeker moeten lachen om deze film. Door de irritante ‘snel-lachers’ achter me kon ik er helaas niet optimaal van genieten, waardoor m’n reactie bij het verlaten van de zaal een beetje “Mwah, best leuk, maar niet geweldig” was. Nu ik de trailer terug heb gekeken, wat reacties op IMDb heb gelezen en er zo over schrijf word ik echter een stuk positiever. Laat ik daarom maar ophouden voordat ik je verwachtingen weer té hoog maak…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1540133

2 Antwoorden aan “The Guard (2011)”

  1. Ik werd heel blij van deze film. Hij is lekker zwart en cynisch, maar ook eerlijk en naief, terwijl niemand naief is in de film. Heb ook een paar keer echt moeten lachen, dat heb ik toch niet vaak als ik in mijn eentje thuis film kijk. Ik ken wel een paar mensen die ik deze zeker ga aanraden. En die regisseur krijgt het voor elkaar om Fionnula Flanagan zo te regisseren dat ze niet irritant overacteerderig doet; vind ik een hele prestatie! Zeker een tip, maar het moet wel een beetje je humor zijn.

  2. Ik heb heel veel gelachen met deze film, jammer dat die mensen het voor je verpest hebben. Ik vind het altijd erg knap als foute mensen geloofwaardig de goodguys van een film worden. Boyle is een hele foute cop, maar tegelijk eigenlijk ook de beste van het hele team, en in zijn privé leven is ie net zo fout en toch ga je van hem houden. De meeste van zijn heerlijke sneren sloegen bij mij in als een bom en ik heb denk ik toch wel iedere 5 minuten stevig gegniffeld, dan wel hardop gelachen. Hele knappe debuutfilm if you ask me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *