Fast Five (a.k.a. Fast & Furious 5 – 2011)

Okay, ik zal het meteen toegeven: ik heb keihard genoten van Fast Five, het vijfde en samen met deel 1 mogelijk beste deel van de The Fast & The Furious-serie. Maar één tip: weet wat voor film het is voordat je gaat. Verwacht veel testosteron, snelle auto’s (waaronder mijn favoriete Dodge Charger), keiharde actie en net iets langer dan nodige shots van meidenbillen die rondparaderen. Je hoort mij echter niet klagen ;).

Het hoe en waarom voormalig FBI-agent O’Conner (Paul Walker) aan de andere kant van de wet terecht is gekomen weet ik niet precies meer, maar waarschijnlijk komt dat deels door Mia Toretto (Jordana Brewster), deels door de aantrekkingskracht van het snelle en vrijgevochten leven van de criminaliteit, maar zeker ook omdat je in eerdere delen hebt gezien dat Dominic Toretto (Vin Diesel) ook wel erg hard wordt aangepakt voor misdaden waarvan de slachtoffers ook niet helemaal schoon waren, to put it mildly.
En dan komen ‘ze’ in deel 5 ook nog op de proppen met Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Joaquim – Desperado – de Almeida, het Israëlische model Gal – Date Night (“Are you here to make sex with us?“) – Gadot, Elsa Pataky, en zijn Ludacris, Tyrese Gibson en zelfs Eva Mendes weer terug uit deel 2.

De film begint met een spectaculaire ontsnapping van Dom, uitgevoerd door O’Conner, Mia en consorten. Ik moest heel effe aan The A-Team denken toen het nieuwsbericht na de ontsnapping meldde dat er geheel onverwacht niemand gewond was geraakt bij de quadripple Rietberger die de gevangenisbus maakte, maar dat moest natuurlijk om effe te laten zien dat onze helden dan volgens de wet wel bad guys zijn, maar dat ze wel een goed hart hebben en geen onnodige slachtoffers maken.
Niet veel later zitten onze mannen (en vrouwen) in Rio de Janeiro, en kom je er al snel achter dat Joaquim de Almeida weer de rol van échte bad guy op zich genomen heeft. Het gevolg zijn natuurlijk veel auto-achtervolgingen, maar ook een vrij spectaculaire vlucht te voet door één van Rio’s favela’s.

Over het verhaal hoef ik verder niet zoveel te vertellen, want daar gaat het niet echt om. Ook al kwam ik er tijdens de film wel achter hoe de vijf delen inmiddels wel een hele eigen wereld hebben neergezet, waardoor ze leuke inside jokes kunnen maken, die je vooral snapt als je ze allemaal gezien hebt. Ik heb ze allemaal gezien, waarbij ik keihard toegeef dat ik deel 1 geweldig vond, deel 2 vond tegenvallen, de delen 3 en 4 als slecht kan betitelen, maar ik ben blij dat ik deze – mede door de 7,8 op IMDb en de positieve recensies van zelfs Roger Ebert – afgelopen donderdag gezien heb. Dit is echt zo’n film die je met de mannen op vrijdag- of zaterdagavond moet kijken voordat je op stap gaat. Wel opletten dat de adrenaline en testosteron niet al te veel naar je hoofd stijgen ;).
En: kom maar op met deel 6, over een jaar of twee…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1596343

Een antwoord op “Fast Five (a.k.a. Fast & Furious 5 – 2011)”

  1. Ik ben het helemaal met het bovenstaande eens,goed geschreven filmecensie,is idd misschien wel het beste deel van de fast en furious serie.
    Ga zo door!
    Ik zal regelmatig als filmliefhebber op deze site kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *