Nowhere Boy (2009)

Ik weet eigenlijk niet waarom ik niet zo onder de indruk was van Nowhere Boy, een film over de jeugd van John Lennon. Het komt zeker niet door het spel van Aaron – Kick-Ass (!!!) – Johnson en zeer zeker niet door dat van Kristin Scott-Thomas en Anne-Marie Duff. Is het toevallig dat deze film geschreven is door Matt Greenhalgh, die mij eerder met en in Control ook geen inzicht gaf in de drijfveren van de hoofdrolspeler? Of ben ik teveel gewend aan de Amerikaanse manier van het ‘biografie-verfilmen’…?

Okay, ik ben nooit speciaal fan van The Beatles geweest. Daarentegen vind ik dat Imagine misschien wel één van de beste songteksten ooit geschreven bevat. Ik was dan eigenlijk ook erg benieuwd naar de achtergronden van het musicale genie dat John Lennon was. Misschien vond ik het daarom wel jammer dat dat nergens echt uitgediept wordt.

noNiet dat de film me onberoerd liet, maar ik wilde graag weten waaróm Lennon al op z’n 15e zo’n zelfverklaard genie en arrogant manneke was. Als het komt door z’n aparte opvoeding (zijn moeder kon niet voor ‘m zorgen en hij is voor 90% opgevoed door z’n tante), dan zag ik die connectie niet. Misschien wilde ik het graag wat meer gedramatiseerd zien, en mogelijk dat jij dat helemaal niet mist – als je een groot Beatles-fan bent althans – maar daar ging de film voor mij wat de mist in. Ergens voelt de film wat risicoloos aan, maar daardoor zal ie bij mij ook nooit in een top-zoveel lijstje van het jaar terechtkomen.

Oh ja, die “(!!!)” achter Kick-Ass in de eerste alinea staan er alleen omdat ik nooit had vermoed dat Aaron Johnson dus gewoon een Engelsman is, niet dat Kick-Ass nou wel zo’n film uit één van zo’n top-…-lijstjes is.

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1266029

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *