Fifty Dead Men Walking (2008)

Zondagavond was het weer eens tijd voor een goede film, en met Fifty Dead Men Walking zat ik dan ook meteen best goed. Alhoewel ik wel één minpuntje heb, was dit een best genuanceerde film over één van de grootste verklikkers uit de IRA-geschiedenis…

Jim Sturgess (die je mogelijk kent uit 21 of The Other Boleyn Girl) speelt Martin McGartland, een Noord-Ierse ‘small time criminal‘ die vanwege de Engelse bezetting van z’n land als Ier nooit een baan kan krijgen, en daarom maar – zoals zovelen – in de criminaliteit belandt. Hij kent heel Belfast op z’n duimpje, inclusief tal van IRA-leden. En dat maakt ‘m natuurlijk net zo interessant voor de IRA (waar hij uiteindelijk ‘volunteer‘ wordt) als voor de Special Branch van de Britse politie. Hij wordt dan ook door beide partijen gerekruteerd, wat natuurlijk nooit tot al te veel goeds kan leiden…

De vijftig dode mannen uit de titel die nog rondlopen zijn de mannen die volgens de Britse politie door informatie van Martin niet zijn gedood door de IRA. Maar tot zover misschien wel al teveel informatie. Okay, nog één ding: de film is gebaseerd op een boek van Martin McGartland zelf, dus zou hij het allemaal overleefd hebben?

De film gooide me nogal op en neer qua sympathie. Want de ene keer voel je mee met de IRA-vrijwilligers, want hoe zou jij je voelen als de Duitsers hier wél de dienst uit maakten en je nooit “vrij” over straat kunt lopen? De film bevat genoeg betogen waardoor je zo mee gaat in de richting van wat sommige media toch ook weer terroristen noemen.
Aan de andere kant worden de gruwelijke gevolgen van de bomaanslagen van de IRA getoond, waardoor je als kijker ook wel weer kunt inzien waarom de hoofdrolspeler dat wil voorkomen. Dus in zekere zin toont het wel dat in een oorlog vaak geen van de partijen vrijuit kan gaan.

Het (enige?) negatieve aan de film is echter dat – ondanks dat het gebaseerd is op zijn boek – nergens echt duidelijk wordt wat McGartlands motivatie is. Is hij gewoon een gevoelloze opportunist? Ik moet nu ineens aan Charlie Wilson’s War denken, maar puur vanwege mijn gelijkwaardige kritiek op die film; waar is/was de strijd ín het hoofdkarakter zelf…?

Verder is Fifty Dead Men Walking een bovengemiddeld goede film hoor, met een interessante Jim Sturgess en een vrijwel altijd goede Ben – met toupet – Kingsley als Special Branch-operative Fergus.

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1097643

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *