The Great Debaters (2007)

Als een film twee jaar later pas in NL op DVD verschijnt kun je je een paar dingen afvragen. Zou het zijn dat één van de acteurs nu in een grote commerciële film zit en ze denken: “Hé, we hebben nog een film met hem liggen, let’s make some extra unexpected money”..? Of zou het gewoon een lastige distributiekwestie zijn? Of, of, of…?
The Great Debaters is een hele mooie film over de emancipatie van de zwarte gemeenschap in de VS. Maar waarom deze film van én met Denzel Washington twee jaar op de planken heeft gelegen: je ne sais pas…

The Great Debaters is een “inspirational teacher”-film, en gezien het feit dat het over raciale ongelijkheid op scholen (en in de maatschappij) in de jaren 30 van de vorige eeuw gaat, hoefde leraar Washington voor het inspireren niet op een lastige zoektocht naar argumenten natuurlijk.
En dan ligt het gevaar op de loer dat een film belerend wordt, of net niet scherp genoeg. Maar waar Denzel eerder al met Antwone Fisher bewees ook een goed genuanceerd regisseur te zijn, daar toont ie hier z’n skills ook weer.

Niet dat de film nu echt één van de beste is die ik dit jaar gezien heb, maar ergens raakte ie me wel. Ondanks dat er nu misschien wel een beetje een gevoel hangt van: “Hey, ‘we’ hebben nu toch al een zwarte president, kunnen we dat gedoe over racisme van vroeger niet met rust laten?“, toch blijft het pijnlijk te zien hoe een hele gemeenschap zo lang zo mishandeld is geweest.

Maar als ik eerlijk ben: ik denk dat de hedendaagse onverschilligheid voor raciale thema’s (wat Wilders doet is iets veel debielers…) ervoor gezorgd heeft dat een Nederlandse distributeur mogelijk weinig geld zag in het uitbrengen van deze film. Ik ben echter blij dat iemand het toch gedaan heeft, anders had ik ‘m écht illegaal moeten zien…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0427309

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *