The Pervert’s Guide to Cinema (2006)

Okay, The Pervert’s Guide to Cinema is verplicht voer voor iedereen die serieus met film bezig is, maar wel gezien vanuit de over-rationele wereld van de psycho-analyse en filosofie. Gaaf om door Slavoj Zizek meegenomen te worden op een golf van filmanalyse die misschien af en toe de magie mist, maar verder wel hele interessante verbanden legt.
En hoe gaaf is het een documentaire over film te maken en dan op de “set” van die films je analyses te vertellen..?

Zizek heeft zich namelijk laten filmen in een bootje in Bodega Bay (The Birds), in het appartement uit Vertigo, de hotel- en badkamer uit The Conversation, en het podium uit Mulholland Drive (“Silencio. No hay musica“, anyone?). Wat de documentaire extra interessant maakt is dat Zizeks favoriete regisseurs Hitchcock, Lynch en Kubrick zijn, en ook veel voorbeelden uit hun films haalt.

Niet dat het alleen maar pure diepgravende filmanalyses betreft hoor. Zo verklaart ie tussen neus en lippen door ook nog eens waarom pornofilms van die ongeloofwaardige dialogen móeten hebben en heeft ie ’n interessante kijk op gamers.
Maar overall: je moet wel echt zwaar in film geïnteresseerd zijn (of in elk geval in kunst), ook al is Zizeks manier van praten in combinatie met z’n enthousiasme en heftige gebaren sowieso leuk om naar te kijken.

The Perverts Guide to CinemaPsycho-analytischer wordt het als hij Psycho gaat analyseren aan de hand van Freuds “ego”, “superego” en “id”. De drie verdiepingen in het Psycho-huis staan in Zizeks ogen voor deze drie ‘onderdelen’ van onze psyche. Met dezelfde termen analyseert hij The Marx Brothers, en wat hij vooral doet is een filosofische diepgang tonen die voor mij meerdere malen verrassend was.

Je weet volgens mij al lang of deze documentaire iets voor jou is. Ik zal afsluiten met een paar leuke quotes: “Cinema doesn’t show us what we desire, it teaches us how to desire” en misschien wel z’n meest ‘ware’: “We need fiction to reveal who we truly are“.

IMDb: http://us.imdb.com/title/tt0828154

2 Antwoorden aan “The Pervert’s Guide to Cinema (2006)”

  1. Prachtige documentaire. En ik ben het helemaal met je eens; erg rationeel, en mist de magie (en soms zelfs essentie) van cinema… maar, dat is niet persé negatief. Er zijn duizenden cinema documentaires, die allemaal weer een eigen insteek en scherpte hebben. Perverts Guide is in die context wel absoluut een pure en specifiek uitvoerige documentaire waardoor hij van grote waarde is. En een prachtige man inderdaad.

    Ik ben zelf momenteel – tussen alle andere films en docu's door – voor de zoveelste keer de docu-serie American Cinema weer aan het verorberen. Blijft heerlijk. Zeker ook een tip voor jou. In totaal 10 afleveringen met elk een genre of stroming als onderwerp. Film noir, western, filmschool generatie etc.
    Prachtige interviews en analyses.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *