Hit the Road: India (2013)

Mocht de Indiase VVV ooit verlegen zitten om een promotiefilm van het land, dan kunnen ze zo deze documentaire Hit the Road: India inzetten. Het land trok me nooit echt, ondanks dat ik meerdere verslagen van reizen van vrienden heb gehoord/-zien en/of beleefd, maar na het zien van deze two-man-crew-documentaire is dat aardig veranderd. Want wat de documentaire zeker duidelijk maakt, is dat de Rickshaw Challenge van Mumbai naar Chennai die plek in de top 10 van beste avonturen volgens Lonely Planet zeker verdient. Damn, wat kreeg ik nóg meer zin om op reis te gaan…

Het verhaal
Niet dat er nu zo geweldig veel (extra) drama in het verhaal zit hoor. We volgen twee Noord-Amerikaanse vrienden (Richard uit de VS en de Canadees Keith) die meedoen aan bovengenoemde riksja-wedstrijd. Binnen twaalf dagen moeten ze het parcours van minimaal 2000 kilometer afleggen in een riksja met slechts zeven PK. En dat tijdens het moesson-seizoen, zonder ruitenwissers en over die slechte wegen in India, waar die kleine wieltjes het best zwaar te verduren hebben. Dus dat levert natuurlijk wel genoeg penibele momenten op. Al hebben ze onderweg gelukkig ook af en toe tijd om van de schoonheid van het land en de bevolking te genieten, en door het sociaal maatschappelijke thema van de wedstrijd doen ze ook wat voor Indiase kinderen. Dus het fijne aan de documentaire is, dat ondanks dat het wel een wedstrijd is om elke dag op tijd ‘binnen’ te zijn, dat je wel degelijk de vrijheid en het avontuur van het reizen voelt. En dat werkt dus behoorlijk aanstekelijk, om effe een eufemisme te gebruiken…

Hit the Road: India - ondanks die aanhoudende moesson: wat een avontuur..!

Two-man-crew
Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet geheel ‘ongekleurd’ deze documentaire in ging. Ik kreeg een mailtje van de regisseur met de vraag of ik z’n documentaire wilde recenseren. Op zich al vrij opmerkelijk, zeker omdat hij Armeens is en waarschijnlijk geen woord Nederlands spreekt, maar zeker toen ik hoorde dat hij de film met z’n broer in een tweemanscrew heeft gemaakt, werd m’n enthousiasme alleen maar groter. Zeker omdat ik zelf ook twee films gecoproduceerd heb en ik weet hoe lastig het is een film gemaakt én gezien te krijgen. Dus als ik met deze recensie hem kan helpen dat de film meer gezien gaat worden, dan doe ik dat meer dan graag. Zie daarvoor de link onderaan deze recensie…

Maar laat dat voor jou niet de enige reden zijn om deze documentaire te kijken, want ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen voldoende is. Wat ik eerder al impliceerde is zeker waar: voor mensen die van India houden, daar ooit zijn geweest of heen willen en sowieso voor iedereen met ook maar een gram aan avontuurdrang in zich, is Hit the Road: India erg fijn om te zien. Ik las ergens een reactie dat een docent deze documentaire ook in z’n curriculum gebruikt om leerlingen voor te bereiden op lessen over het land zelf, dus het is minimaal al een geweldige introductie op dat immense land. Daarnaast zou ik de Baghdasaryan-broers graag uitdagen ook eens naar die andere negen tips op die Lonely Planet-lijst te kijken…

Final credits
Okay, in het begin was het (handheld) camerawerk wat trillerig, maar dat viel al vrij snel niet meer op. Zeker  omdat er ook camera’s ín de riksja bevestigd waren, en die trilde sowieso al de hele reis met de mannen mee natuurlijk. Maar de documentaire ziet er verder geweldig uit, natuurlijk geholpen door het kleurrijke landschap en de mogelijk nog kleurrijkere bevolking. Maar ook qua kleurcorrectie en stevige geluidsmix zou deze documentaire eigenlijk zo op National Geographic of Discovery uitgezonden kunnen worden. En ook daar zou hij qua production value nog steeds positief opvallen, verwacht ik.
Veel filmmakers/avonturiers zullen zo’n documentaire willen maken, maar zij hebben het gewoon gedaan. Respect en lichte jaloezie, dat is wat ik voel, naast die extra aangewakkerde drang om op avontuur te gaan…

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2678366

P.S. Oh ja, om de film te zien, check http://www.hittheroadmovie.com/.

Een antwoord op “Hit the Road: India (2013)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *