Uitslag Oscar-poll en korte reactie…

Na m’n derde Oscar-poll lijk ik toch ’n lichte conclusie te kunnen trekken: het voorspellen van Oscarwinnaars zou wel eens ’n gave kunnen zijn. Want geloof het of niet, dit jaar is de top 3 van m’n Oscar-poll dezelfde als vorig jaar, ware het niet dat er nu maar één winnaar is, waar ze de eer vorig jaar met z’n drieën moesten delen…

En inderdaad, uit ’n wetenschappelijk gezien niet al te goed onderbouwd empirisch onderzoek is het inderdaad beter om te poll zo laat mogelijk in te vullen, zodat je bij je voorspellingen optimaal gebruik kunt maken van de buzz die Hollywood-moguls als Harvey Weinstein met verve weten te creëren. Een andere verklaring voor het winnen van Quentin Tarantino voor beste scenario voor Django Unchained kan ik namelijk niet verzinnen. Okay: de film is populair bij het grote publiek, maar Hollywood-insiders zien toch ook wel dat dat script niet uitblinkt in originaliteit en diepgang. Maar mogelijk dat het populisme ook bij de Academy z’n intrede heeft gedaan, zoals dat bij de Golden Globes al langer het geval is…

de winnaars van de Beste Film, de producenten van Argo: Grant Heslov, Ben Affleck en George Clooney, of zoals Heslov grapte: 'I know what you're thinking: Three sexiest producers alive' :)

And the Oscars went to…
Maar laat ik verder positief zijn: zoals het een goed filmjaar was zijn de Oscars dit jaar ook behoorlijk verdeeld. Okay, Argo wint de Oscar voor beste film (overigens zeker niet mijn favoriet, maar dat die niet zou gaan winnen wist ik na de bekendmaking van de nominaties al), aangepaste scenario en montage, maar is het dan de “grote winnaar“? Ang Lee won niet alleen zelf voor de regie van Life of Pi, maar die film won in totaal vier Oscars (ook voor cinematografie, originele muziek én visuele effecten (waarvoor één voor Nederlander Erik-Jan de Boer!)), dus qua cijfertjes is dat de ‘grootste’ winnaar, gevolgd door eerdergenoemde Argo en Les Misérables, die won voor beste vrouwelijke bijrol, beste make-up en beste geluid, een Oscar die – in mijn ogen – qua onterechtheid strijdt met Tarantino’s beste scenario…

de nogal aparte opening met captain James Tiberius Kirk die Seth wat tips gaf voor 'n beter verloop van de uitreiking...

De SHOW
De presentatie was dit jaar in handen van Seth MacFarlane, de held achter een serie als Family Guy en achter de beste komedie van 2012: Ted. Hij was zelf ook genomineerd voor ’n nummer, en na ’n aardig begin (waarin hij wel wat zenuwachtig leek) praatte hij de show redelijk strak en safe aan elkaar. Een enkele goede grap, maar nergens echt iets memorabels. Zoals ook de bedankt-speeches niet zoveel memorabels opleverden, om eerlijk te zijn. Waarschijnlijk de ‘mooiste’ kwamen, zoals wel vaker, van de wat kleinere Oscars.

de SHOW: dat Gordon-Levitt kon dansen wist ik al, maar Daniel - Harry P. - Radcliffe verraste me wel wat...

Maar wat me vooral opviel, en wat ook de reden is dat ik “SHOW” in kapitalen typte was dat de uitreiking veel meer muziek- en musical-elementen bevatte dan voorgaande jaren. Iets wat overigens best goed uitpakte, maar zou de Academy hiermee tonen dat ze hadden verwacht dat Les Misérables hogere ogen zou gaan gooien? Want ’n viering van het feit dat 10 jaar geleden Chicago de Oscar voor beste film won snapte ik niet helemaal. Maar de grote hoeveelheid showelementen gaf de uitreiking wel wat feestelijkers, al miste ik in het geheel toch wel wat humor, ook van de presentatoren bijvoorbeeld.

De winnaars van de poll…
Okay, zonder er verder omheen te draaien, de winnaar van de Oscar-poll van dit jaar is Marcel Tesselaar, die maar liefst 18 van de 24 Oscars goed voorspelde. Van harte gefeliciteerd Marcel..!
Marcel werd op de voet gevolgd door de mede-winnaars van vorig jaar, Linda Adriaans en Ramon van Dam, die nu elk 17 van de 24 Oscars hadden. En ter vergelijking, zelf heb ik de poll twee maal ingevuld, zowel als eerste en als laatste. Op 15 februari had ik er 10 goed, en om bovenstaand ‘onderzoek’ te ondersteunen dat je beter kunt wachten, toen ik de poll gisteravond om 23:58u nogmaals invulde had ik er 14 goed. Maar daarmee kon ik dus nog altijd niet tippen aan Marcel, Linda en Ramon, en stiekem baal ik daar wel ’n beetje van ;).
Degene met de minste goede antwoorden zal ik natuurlijk niet bij naam noemen (omdat er één geen naam door durfde te geven en ik bij die andere nogal wat romantische gevoelens koester), maar zij hadden er dus ieder 4 goed. Het gemiddeld aantal goede antwoorden was 9,64, bijna een volledig punt hoger dan vorig jaar. Maar voordat je denkt dat we allemaal beter zijn geworden in voorspellen, vorig jaar had ik ’n aantal minder belangrijke categorieën achterwege gelaten en hoefde je maar 21 Oscars te voorspellen, en als je dan echt de cijfertjes erop na gaat slaan, dan hebben we het dit jaar juist 1% minder goed gedaan. En ook dat toont dus dat het dit jaar een spannendere race was…

Analyse en statistieken
Okay, mogelijk nog wat leuke feitjes. De twee ‘makkelijkst’ te voorspellen Oscars waren Adèle’s winst voor het nummer Skyfall uit de gelijknamige film én het winnen van Amour voor Best Foreign Language Film, wat bijna driekwart van de deelnemers goed voorspelde. De lastigste categorie dit jaar bleek die voor Production Design/Art Direction, want dat Lincoln die zou gaan winnen is maar door 5% juist voorspeld. In mooi contrast met die enige andere door Lincoln gewonnen Oscar, want dat Daniel Day-Lewis zou gaan winnen hadden bijna zes op de tien deelnemers goed gezien…

6 Antwoorden aan “Uitslag Oscar-poll en korte reactie…”

 1. Dag iedereen,

  Ik voel me zeer vereerd om ook dit jaar weer in de top 3 te staan van de Oscar-poll. Sterker nog helemaal bovenaan. Ik mag me stiekem toch wel een grote filmkenner noemen. Daar kan Meneer Mioch een punt aan zuigen. Maar goed!
  Dan is dat vele films kijken toch nog ergens goed voor. :) Wel grappig dat het steeds dezelfde top 3 is. Wie weet is volgend jaar weer iemand anders de winnaar.

  Veel film plezier dit jaar!!

  met vriendelijke groet,

  Marcel Tesselaar

  1. Ja, ik ben geen groot fan van Argo, maar mogelijk bood die film het Amerikaans patriottisme dat Lincoln en in zekere mate Zero Dark Thirty ook miste, om nog maar te zwijgen over mijn favoriet van ’t jaar: Killing Them Softly.
   Maar het was voor ’t eerst in jaren weer écht spannend ja, leuk..!

   1. Precies, vind het ook mooi dat de Oscars sowieso netjes verdeeld zijn. Geen film die er vandoor is gegaan met een grote stapel beeldjes!

    Ik heb zo te zien overigens wel ergens iets verkeerd ingevuld in deze poll; bij mijn lijstje had ik er 18 goed :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *