Uitslag Oscar-poll en mijn reactie

And we have a winner..!
Nou, we hebben zelfs drie winnaars. Maar voordat ik hun namen hieronder openbaar maak even de volgende tip: wacht de volgende keer zo lang mogelijk met het invullen van zo’n poll, want vrijwel de gehele top 10 had zijn of haar voorspellingen pas in de laatste drie dagen ingevuld..!

En ja, er was iemand die nul goede antwoorden had, maar die was zo wijs om zijn of haar naam niet op te geven. Dat ene Bobby z’n naam wel op durfde te geven terwijl hij er slechts twee goed had is in elk geval bewonderenswaardig ;).

De prachtige grote zaal in het Kodak Theatre op de hoek van Hollywood Blvd en Highland Avenue.


Okay, with no further ado, de drie winnaars van de Filmofiel.nl Oscar-poll 2011, allen met 16 (!!) van de 21 voorspellingen goed:

  • Marcel Tesselaar;
  • Ramon van Dam;
  • Linda Adriaans.

Marcel, Ramon en Linda: van harte gefeliciteerd filmfreaks..!

Analyse en statistieken
Uiteindelijk bleek “Best Picture” toch de makkelijkste* te voorspellen winnaar, want maar liefst 63% van de deelnemers voorspelde deze winnaar – The Artist – goed. Niet zo verrassend gevolgd door Rango als beste animatiefilm (59%), die wel degelijk verrassend werd gevolgd door Midnight in Paris in de categorie beste originele scenario (met 57% van de stemmen).

*ik heb de Oscar voor beste liedje buiten beschouwing gelaten, want in die categorie waren slechts twee liedjes genomineerd.
Het liedje uit The Muppets won, en dat is door 66% van de stemmers goed voorspeld.

Thomas Langmann neemt als producent de prijs voor Best Picture voor The Artist in ontvangst. Nee, geen grapje over zijn achternaam.

Het gemiddeld aantal goede antwoorden lag op 8,64444. Als eerste invuller had ik er toch nog 10 goed, maar ik weet zeker dat ik uiteindelijk ook wel voor The Artist gekozen zou hebben, als ik de poll later had ingevuld. Als ik zo eerlijk mogelijk in zou schatten welke winnaars ik een uur voor de uitreiking gekozen zou hebben, dan was ik echter niet boven de 13 goede voorspellingen gekomen, verwacht ik.

Statistisch gezien was de winst van Undefeated als beste documentaire de grootste verrassing, gevolgd door Hugo voor cinematografie. Grootste verrassing tijdens de uitzending leek echter de winst van The Girl with the Dragon Tattoo voor beste montage te zijn, want die mannen hadden écht niks voorbereid.

Mijn reactie op de show en winnaars
Het is overigens lang geleden dat ik het zo eens was met de uiteindelijke winnaars. The Artist als grote winnaar is vooral een mooi teken dat nostalgie hoogtij viert en die winst paste ook erg goed in de hele avond, die vooral in ’t teken van ‘love for cinema’ stond. De show was dan misschien iets minder groots, de winnaars en een aantal acceptance speeches waren dat zeker wel. Octavia Spencer kon bijna niet uit haar woorden komen, Jean Dujardin nu wel (in tegenstelling tot in The Artist), en vooral de speech van regisseur Asghar Farhadi van A Separation (beste buitenlandse film) was mooi en flink politiek geladen.

Emma Stone steelt de show voor het uitreiken van de Oscar voor beste visual effects.

Daarnaast waren een aantal presentatoren flink op dreef (vooral Emma Watson, Chris Rock en Will Ferrell/Zach Galifianakis) en ontbrak de openingsmontage dit jaar gelukkig niet, ook al was de rest van Billy Crystals presentatie gewoon/slechts voldoende met the occasional leuke grap tussendoor. Dus ondanks het feit dat Drive, Tintin en Melancholia vrijwel compleet buiten de nominatieboot vielen en ik Terrence Malick wel de prijs voor beste regisseur had gegund voor The Tree of Life, was ’t zeker een ‘betere’ uitreiking dan waar ik de laatste jaren aan gewend ben geraakt. En daarom: :).

Will Ferrell en Zach Galifianakis brengen een cimbaal-serenade aan o.a. Brad en Angelina, voordat ze de Oscar voor beste liedje uitreiken.

2 Antwoorden aan “Uitslag Oscar-poll en mijn reactie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *